Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Záporné úrokové sadzby nie sú hlavným nástrojom menovej politiky ECB

Kategória: Spravodajstvo

Záporné úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) nie sú hlavným nástrojom jej menovej politiky, stále jej zostáva široká škála nástrojov, ktoré môže použiť.

Frankfurt nad Mohanom 30. marca (TASR) - Záporné úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) nie sú hlavným nástrojom jej menovej politiky, stále jej zostáva široká škála nástrojov, ktoré môže použiť. Vyhlásil to dnes Benoît Coeuré, člen predstavenstva ECB, v rozhovore pre prestížny server Politico, ktorý dnes banka zverejnila na svojej internetovej stránke. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
      Upozornil však, že banka neuvažuje o poskytovaní hotovostí priamo spotrebiteľom, aby podporila výdavky domácností, pretože by to znamenalo prekročenie hranice medzi menovou a fiškálnou politikou.
      "Záporné úrokové sadzby nie sú naším hlavným nástrojom, len podporujú našu celkovú politiku," vyhlásil a dodal, že ECB nedochádzajú nástroje, má stále široký výber dostupných prostriedkov na podporu inflácie a ekonomiky a v prípade potreby ich použije. Nevylúčil však, že banka môže znížiť úrokové sadzby hlbšie do negatívneho teritória.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.