Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

ZAP víta zvýhodnené odpisovanie investícií, znižovanie superodpočtu odmietol

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR privítal schválenie poslaneckého návrhu na zvýhodnené odpisovanie investícií s vyššou pridanou hodnotou, odmietol však súčasné zníženie superodpočtu na výdavky na výskum, vývoj a inovácie zo súčasných 200 % na 100 %. O zmenách rozhodlo plénum Národnej rady (MR) SR v stredu (27. 10.) v novele daňového poriadku.

 „Schválená novela zákona, ktorá podporuje investície, je prínosom pre celý, nielen automobilový priemysel. Sme radi, že naše dlhodobé snaženie sa podarilo pretaviť do takého návrhu, ktorý práve v tejto dobe transformačných zmien nasmeruje investície do moderných technológií v priemysle. Slovensko tak vyslalo signál a veríme, že to bude mať pozitívny vplyv na príchod nových investícií,“ uviedol prezident ZAP Alexander Matušek. ZAP dlhodobo poukazoval na chýbajúci nástroj systémovej podpory investícií v slovenskom zákonodarstve.
Automobilový priemysel však podľa šéfa zväzu negatívne hodnotí zníženie výšky superodpočtu na výdavky na výskum, vývoj a inovácie. Podľa zamestnávateľov je to v príkrom rozpore s deklaráciami snáh o zvyšovanie pridanej hodnoty produkcie a budovanie znalostnej ekonomiky. ZAP sa obáva, že táto zmena môže pribrzdiť aktivity priemyselného výskumu a vývoja na Slovensku. „Zastávame názor, že podpora rozvoja investícií do nových progresívnych technológií a systematický prístup k stimulácii priemyselných výskumných a vývojových aktivít by mali ísť ruka v ruke,“ dodal Matušek.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.