Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zamestnávatelia robia často chyby v evidenčných listoch dôchodkového poistenia

Kategória: Spravodajstvo

Zamestnávatelia, okrem chýb v registračných listoch zamestnancov a mesačných výkazoch za poistencov, robia často chyby aj v evidenčných listoch dôchodkového poistenia.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Zamestnávatelia, okrem chýb v registračných listoch zamestnancov a mesačných výkazoch za poistencov, robia často chyby aj v evidenčných listoch dôchodkového poistenia. Tie sú určené na evidovanie období dôchodkového poistenia a vymeriavacích základov získaných od 1. januára 2004. Za zamestnanca ho vypĺňa a potvrdzuje zamestnávateľ. Za samostatne zárobkovo činnú osobu a dobrovoľne dôchodkovo poistenú osobu ho vypĺňa a potvrdzuje miestne príslušná pobočka Sociálnej poisťovne.
      V prípade, že zamestnávateľ zašle do Sociálnej poisťovne (SP) evidenčné listy dôchodkového poistenia s chybnými údajmi, zamestnanci oddelení dôchodkového poistenia v pobočkách SP musia kontrolovať tieto údaje manuálne vo viacerých informačných systémoch a nanovo komunikovať so zamestnávateľom. Ide o časovo náročnú prácu spojenú s ďalšou administratívou, ktorá zamestnáva pobočky SP. Chyby sa vyskytujú prakticky u všetkých typov údajov, a to najmä v mene alebo priezvisku zamestnanca, dátume narodenia, rodnom čísle, adrese, v údajoch o vzniku a zániku poistenia a podobne. Vyskytujú sa prípady, že zamestnávateľ vôbec neodovzdá evidenčný list dôchodkového poistenia poisťovni. Tieto údaje sú pritom pre zamestnanca a posudzovanie jeho dôchodku mimoriadne dôležité. 
      Sociálna poisťovňa preto apeluje na zamestnávateľov, aby venovali zvýšenú pozornosť všetkým údajom, ktoré zasielajú do Sociálnej poisťovne. Na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk v časti Formuláre zamestnávatelia nájdu Evidenčný list dôchodkového poistenia spolu s návodom na jeho vyplnenie, ako aj Metodické usmernenie pre zamestnávateľov s konkrétnymi príkladmi a vzormi na správne zápisy údajov v evidenčných listoch dôchodkového poistenia.
      TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.