Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zamestnanosť na Slovensku môže v budúcom roku rásť pomalšie

Kategória: Spravodajstvo

Miera evidovanej nezamestnanosti by mohla v tomto roku klesnúť na úroveň 12 %.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Miera evidovanej nezamestnanosti by mohla v tomto roku klesnúť na úroveň 12 %. Očakáva to personálno-poradenská spoločnosť McRoy. Zároveň však upozorňuje na riziká, ktoré by mohli pozitívny trend vývoja nezamestnanosti ohroziť. Rizikom je najmä ukrajinská kríza a s ňou súvisiace ekonomické sankcie.
      V budúcom roku bude podľa spoločnosti McRoy dôležitý aj vplyv zvyšovania minimálnej mzdy na zamestnanosť. "Minimálna mzda bude rásť rýchlejšie ako priemerná mzda v hospodárstve. Jej negatívny vplyv na zamestnanosť síce čiastočne eliminuje pripravované odvodové zvýhodnenie nízkopríjmových skupín, no to sa nebude týkať zamestnancov zaradených do vyšších kvalifikačných kategórií. Spolu s minimálnou mzdou stúpnu i rôzne príplatky, ktoré sú na ňu naviazané. To všetko môže znamenať, že zamestnanosť porastie v budúcom roku pomalšie než teraz," upozornil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ McROY Group Luboš Sirota.
      V nasledujúcich mesiacoch by hlavným ťahúňom rastu zamestnanosti mali byť podľa spoločnosti odvetvia centier zdieľaných služieb, priemyselnej výroby a pred Vianocami sa očakáva aj oživenie obchodu.
      Podľa analytikov Národnej banky Slovenska už druhý polrok tohto roka môže byť z hľadiska vývoja nezamestnanosti slabší ako prvý polrok 2014. "Napriek tomu nie je dôvod na prílišný pesimizmus, keďže voľných pracovných miest je nahlásených najviac v pokrízovom období a navyše, ukazovatele dôvery v domácej ekonomike či očakávanej zamestnanosti nahrávajú pokračujúcej tvorbe pracovných miest," dodali analytici NBS.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.