Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zamestnanec reštaurácie v Piešťanoch pozmenil softvér v pokladnici

Kategória: Spravodajstvo

Colníci zo Senice zaistili dve elektronické registračné pokladnice po kontrolnom nákupe v reštaurácii v Piešťanoch.

Trnava/Piešťany 24. novembra (TASR) – Colníci zo Senice zaistili dve elektronické registračné pokladnice po kontrolnom nákupe v reštaurácii v Piešťanoch. Dôvodom bolo podozrenie z pozmeňovania softvéru a údajov v nich. Teraz budú podrobené technickej expertíze.
      Kontrolu vykonali v uplynulom týždni, ako TASR informovala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Zlochová, dôvodom bola zisťovanie, či podnikateľ používa elektronickú registračnú pokladnicu na predajnom mieste a či doklad ňou vyhotovený spĺňa všetky náležitosti. "V prevádzke sa nachádzali dve výdajné miesta, na ktorých boli umiestnené tri registračné pokladnice. Po vyhotovení pokladničného dokladu z dvoch z nich vzniklo podozrenie z pozmeňovania softvéru a údajov v nich. Jeden z pracovníkov prevádzky sa colníkom nakoniec priznal, že kúpil a nainštaloval do pokladníc program, ktorým sa sám bez vedomia majiteľa reštaurácie obohacoval," uviedla Zlochová. Takto upravené registračné pokladnice vydajú doklad o platbe. Colníci dve pokladnice na mieste zaistili, budú predmetom technickej expertízy, ktorú bude vykonávať špecializované forenzné pracovisko finančnej správy.
      Podľa Zlochovej colníci vykonali v tomto roku v rámci celého Trnavského kraja kontroly u 1100 obchodníkov, pričom v 50 percentách zistili porušenia zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Od začiatku roka uložili za takéto porušenia pokuty v celkovej výške 87.000 eur.
      „Na základe pretrvávajúcich a opakujúcich sa zistení porušení zákona, budeme intenzívne kontroly robiť aj počas nasledujúcich týždňov, hlavne v predvianočnom období," doplnila Zlochová. Podozrenia na nekalé konanie môžu občania nahlásiť na pokladnica@financnasprava.sk.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.