Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zákonný štrajk nemá vplyv na priznanie dávok zo Sociálnej poisťovne

Kategória: Spravodajstvo

Zákonný štrajk nemá vplyv na priznanie dávok zo Sociálnej poisťovne. Pri štrajku je potrebné rozlišovať, či ide o štrajk zákonný alebo nezákonný.

Bratislava 20. júna (TASR) - Pri zákonnom štrajku má zamestnanec ospravedlnenú neprítomnosť v práci, zamestnanec aj zamestnávateľ majú vylúčenú povinnosť platiť poistné na sociálne poistenie. Znamená to, že povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti zamestnanca trvá, neprerušuje sa, avšak poistné ani zamestnanec, ani zamestnávateľ na tieto poistenia neplatia.
      Údaj o počte dní štrajku uvádza zamestnávateľ v prílohe mesačného výkazu poistného a príspevkov pre Sociálnu poisťovňu. Obdobie účasti na zákonnom štrajku sa započíta ako obdobie poistenia na účely dôchodku aj iných dávok priznávaných Sociálnou poisťovňou.
      Ak ide o nezákonný štrajk, nezákonnosť je preukázaná právoplatným rozhodnutím súdu, účasť zamestnanca na ňom sa považuje za neospravedlnenú neprítomnosť v práci. 
      Povinné nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti zamestnanca sa prerušuje. Zamestnávateľ má povinnosť oznámiť Sociálnej poisťovni Registračným listom fyzickej osoby prerušenie povinného nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti zamestnanca. Zamestnanec nie je počas prerušenia povinne nemocensky a dôchodkovo poistený, ani poistený v nezamestnanosti. Znamená to, že obdobie účasti na nezákonnom štrajku sa pre nárok na dávky zo Sociálnej poisťovne nezaráta. Ani v jednom prípade nemá zamestnanec voči Sociálnej poisťovni žiadnu povinnosť, povinnosti si plní jeho zamestnávateľ.
      TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.