Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Začínajúce firmy sa aj ďalej môžu zneužiť na daňové úniky

Kategória: Spravodajstvo

Zakladajúce firmy sa naďalej môžu zneužívať na daňové úniky, a to aj napriek tomu, že od tohto roku už nemusia skladať zábezpeku na DPH.

Bratislava 10. februára (TASR) – Zakladajúce firmy sa naďalej môžu zneužívať na daňové úniky, a to aj napriek tomu, že od tohto roku už nemusia skladať zábezpeku na DPH. Skonštatoval to pre TASR výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Kremský.
      "Začínajúcim podnikateľom to určite pomôže. Na druhej strane sa často na daňové podvody s DPH využívajú práve novozaložené pro forma firmy. Úlohou daňového riaditeľstva je preto vylúčiť takéto prípady a predchádzať im," reagoval Kremský. Dobrým krokom v tomto smere podľa PAS bolo zavedenie kontrolných výkazov DPH a online registračných pokladníc. "Odporúčame ich rozširovať, aby sa zabránilo podvodom na DPH. Najviac podvodov sa však ešte stále robí aj manipuláciami s fiškálnymi pamäťami registračných pokladníc a tiež cez fiktívne vývozy, čo je možné prakticky iba vďaka korupcii a klientelizmu na daňových úradoch," skonštatoval Kremský. Zverejnených prípadov odhalenia podvodov je podľa PAS stále málo a praktiky škodia podnikateľskému prostrediu na Slovensku. Dôležité je preto, aby štát zakročil a ďalej zvyšoval efektívny výber DPH.
      Zjednodušenie povinností pri dobrovoľnej registrácii k dani z pridanej hodnoty a uľahčenie plnenia daňových povinností osobám, ktoré sú platiteľmi DPH, sú aj podľa Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) dobrým krokom. Podľa tajomníka RÚZ Martina Hoštáka v tom však treba pokračovať. "Potrebné je, aby finančná správa v spolupráci s rezortom financií pokračovali v zjednodušovaní administratívnych povinností spojených s plnením daňových povinností," doplnil Hošták.
      Zdaniteľné osoby, ktoré od 1. januára 2016 žiadajú daňový úrad o dobrovoľnú registráciu pre DPH a v čase podania žiadosti neuskutočňujú dodávky tovarov alebo neposkytujú služby, ale vykonávajú len prípravnú činnosť na podnikanie, nie sú už povinné z tohto dôvodu zaplatiť zábezpeku na daň. Nové podmienky ohľadom žiadosti o dobrovoľnú registráciu sa aplikujú až na žiadosti podanej v tomto roku. Podľa právnej úpravy platnej do 31. decembra 2015, ak zdaniteľným osobám, ktoré požiadali o dobrovoľnú registráciu pre DPH, daňový úrad uložil povinnosť zložiť zábezpeku na daň a tí ju v zákonnej lehote 20 dní nezložili alebo zložili v nižšej čiastke, žiadosť o registráciu zamietol.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.