Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Za tovar dovážaný z tretích krajín sa neplatí clo len do určitej ceny

Kategória: Spravodajstvo

Na Slovensku narastá obľuba nakupovania cez internet, najmä z USA a Číny.

Bratislava 9. júla (TASR) - Na Slovensku narastá obľuba nakupovania cez internet, najmä z USA a Číny. Tisíce zásielok z krajín mimo Európskej únie (EÚ) musia prejsť každý mesiac colným konaním. V SR prechádzajú cez štyri pobočky colných úradov (CÚ) v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach, kde evidujú mesačne od 10.000 do 40.000 balíkov. Avšak až u 80 % zásielok z krajín mimo Európskeho spoločenstva je deklarovaná hodnota tovaru nepravdivá. Situáciu najviac komplikujú odosielatelia z Ázie.
      "V sprievodných dokumentoch k balíku chýbajú údaje o cene tovaru, v takom prípade colníci prepravu pozastavia. Cena je totiž rozhodujúca pri posudzovaní nároku na oslobodenie od dovozných platieb," upozornila hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková. Adresát o tom dostane oznámenie z pošty a colnica ho vyzve, aby doložil informácie a doklady potrebné na ukončenie colného konania.
      "Ak si občan objedná zásielku od firmy mimo Európskej únie, táto je oslobodená od cla, ak hodnota tovaru neprevyšuje 150 eur. Samozrejme, je tam výnimka, ktorá sa vzťahuje na alkoholické nápoje, tabakové výrobky, parfumy či toaletné vody. Ak tovar stál menej ako 22 eur, zásielka je oslobodená aj od dane z pridanej hodnoty (DPH). Ak si tovar posielajú dve fyzické osoby medzi sebou ako napríklad dary do hodnoty 45 eur, zásielka je oslobodená od cla aj od dane," objasnila hovorkyňa FS. Dodala, že v rámci spomínaného limitu je možné priznať oslobodenie aj na 50 kusov cigariet, 10 kusov cigár alebo 50 gramov tabaku, na jeden liter destilátu a liehoviny s objemom alkoholu pod alebo nad 22 % a tiež na dva litre nešumivého vína, na parfum alebo toaletnú vodu s objemom 0,25 litra. Pre ostatné zásielky do hodnoty 700 eur je jednotná sadzba cla 2,5 %.
      Balíky z tretích krajín najčastejšie obsahujú textil a spotrebnú elektroniku. Zásielky predkladajú pracovníci pošty na preclenie cez skener alebo ich colníci kontrolujú osobne.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.