Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Za nové vozidlá podnikatelia zaplatia o 25 % nižšiu daň

Kategória: Spravodajstvo

Už za minulý, tento, ako aj nasledujúci rok zaplatia o 25 % nižšiu daň z motorových vozidiel podnikatelia, ktorí si obstarali a registrovali nové vozidlo vlani.

Bratislava 7. januára (TASR) - Už za minulý, tento, ako aj nasledujúci rok zaplatia o 25 % nižšiu daň z motorových vozidiel podnikatelia, ktorí si obstarali a registrovali nové vozidlo vlani. V štvrtom až šiestom roku zaplatia o 20 % menej. V prípade hybridných vozidiel a vozidiel na plynový a vodíkový pohon si podnikateľ sadzbu zníži navyše ešte o 50 % a v prípade vozidiel, ktorých jediným zdrojom je elektrina, je sadzba dane nulová.
      "S pribúdajúcim vekom auta sa však sadzba zvyšuje. Na vozidlá v majetku firmy, po ich siedmom roku sa vzťahuje zníženie sadzby už len o 15 % a pri 10- až 13-ročných vozidlách je sadzba najskôr stopercentná a neskôr sa začne zvyšovať," vysvetlila vedúca účtovného oddelenia Business Lease Slovakia Ladislava Pozdechová.
      Daň sa v tomto roku po prvýkrát platí na daňovom úrade, kde majú právnické osoby sídlo a fyzické bydlisko, a nie už tam, kde bolo auto evidované. Nová právna úprava dane z motorových vozidiel tak zjednodušila situáciu najmä tým podnikateľom, ktorí mali evidovaných viacero vozidiel v rôznych krajoch po Slovensku a doteraz preto podávali niekoľko daňových priznaní podľa príslušných krajov. Mnohí používajú vozidlá lízingových spoločností.
      "Ak podnikateľ využíva pri podnikaní vozidlo na operatívny lízing, ako nájomcovi mu odpadajú akékoľvek starosti s daňou za motorové vozidlá, pretože ich vlastníkom a zároveň držiteľom je lízingová spoločnosť. V prípade financovania vozidiel na operatívny lízing, kde sa obmieňajú autá obvykle po troch rokoch, sa podnikateľovi premieta nižšia daň aj do nižších platieb operatívneho lízingu," objasnila Pozdechová. Iné je to v prípade finančného lízingu, keďže držiteľom uvedeným v technickom preukaze vozidla je nájomca. "Povinnosť podať daňové priznanie, ako aj odvádzať preddavky na daň v prípade prekročenia limitov predpokladanej ročnej dane, tak zostáva na ňom," upozornila Pozdechová.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.