Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

WTO zhoršila prognózu rastu svetového obchodu tento rok na 3,1 %

Kategória: Spravodajstvo

Svetový obchod s tovarom dosiahne podľa Svetovej obchodnej organizácie (WTO) tento a budúci rok slabšie tempo rastu, než sa doteraz očakávalo.

Ženeva 23. septembra (TASR) - Svetový obchod s tovarom dosiahne podľa Svetovej obchodnej organizácie (WTO) tento a budúci rok slabšie tempo rastu, než sa doteraz očakávalo. Informovala o tom agentúra Reuters.
      Obchod s tovarom vzrastie vo svete podľa najnovšej prognózy WTO v roku 2014 len o 3,1 %, zatiaľ čo v aprílovej prognóze odhadovala organizácia rast na úrovni 4,7 %. K zhoršeniu odhadu prispeli slabší než pôvodne očakávaný rast ekonomiky, ako aj slabší dopyt po dovoze v 1. polroku tohto roka.
      V budúcom roku by sa malo tempo rastu obchodu zvýšiť na 4 %, aj to však znamená zhoršenie prognózy, keďže WTO pôvodne počítala s rastom o 5,3 %. Rast obchodu tak aj v budúcom roku bude pod 20-ročným priemerom, ktorý dosahuje 5,2 %.
      Okrem slabšieho vývoja ekonomiky a dovozu sa pod zhoršenie prognózy podľa WTO podpísali aj nové problémy ako kríza na Ukrajine, prehlbujúce sa konflikty na Blízkom východe a epidémia eboly v západnej Afrike.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.