Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Weidmann odmieta úvahy o ďalších krokoch ECB

Kategória: Spravodajstvo

Neštandardné opatrenia z minulého týždňa majú zabezpečiť prenos monetárnej politiky do reálnej ekonomiky, úvahy o ďalších krokoch sú predčasné a znižujú váhu práve schválených rozhodnutí, tvrdí člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky a guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann.

Európska centrálna banka (ECB) minulý týždeň schválila neštandardné opatrenia, aby zabezpečila prenos menovej politky do reálnej ekonomiky v čase, keď takmer vyčerpala priestor na ďalšie zníženie úrokových sadzieb. Vyhlásil to člen Rady guvernérov ECB a guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann, ktorého citoval v utorok denník Boersen-Zeitung.

ECB minulý týždeň znížila úrokové sadzby na rekordné minimá a oznámila sériu opatrení na podporu hospodárskeho rastu vrátane programu na zlepšenie dostupnosti úverov malým a stredne veľkým firmám. Banka sa tiež zaviazala podniknúť ďalšie kroky v boji proti hrozbe deflácie, ak si to situácia vyžiada. 

"Zníženie úrokových sadzieb bolo reakciou na neuspokojivý inflačný výhľad," povedal Weidmann. "Prijatie neštandardných opatrení znamená, že sme takmer vyčerpali priestor na zníženie úrokových sadzieb, ako aj to, že sme chceli zabezpečiť, aby sa naša expanzívna monetárna politika pretavila do reálnej ekonomiky," dodal predstaviteľ ECB. Vlády členských štátov eurozóny vyzval, aby najnovšie kroky ECB prijali ako výzvu na pokračovanie v potrebných reformách. 

Nízka inflácia, ktorá v menovej únii pretrváva od roku 2013, podľa guvernéra nemeckej centrálnej banky zvyšuje riziká ďalších negatívnych dopadov na ukotvenie dlhodobých inflačných očakávaní ECB. Strednodobý inflačný výhľad je výrazne pod hranicou, ktorú ECB definuje ako cenovú stabilitu, povedal Weidmann a dodal, že ihneď ako pominie súčasná fáza nízkej inflácie, ECB začne normalizovať svoji menovú politiku. "Urobím všetko čo sa dá, aby som zabezpečil, že monetárna politika nezostane takáto voľná o nič dlhšie, než to bude potrebné," zdôraznil. Úvahy o prípadných ďalších krokoch ECB odmietol s tým, že sú predčasné a znižujú váhu práve schválených rozhodnutí.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.