Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Výnimka z platenia pokuty pri neodhlásení zamestnanca zo SP sa nezavedie

Kategória: Spravodajstvo

Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA neuspeli v Národnej rade (NR) SR s návrhom na zavedenie výnimky z platenia pokút pri neodhlásení zamestnanca zo Sociálnej poisťovne (SP).

Bratislava 24. mája (TASR) - Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA neuspeli v Národnej rade (NR) SR s návrhom na zavedenie výnimky z platenia pokút pri neodhlásení zamestnanca zo Sociálnej poisťovne (SP). Plénum parlamentu totiž neodobrilo opozičný návrh novely zákona o sociálnom poistení.
      Podľa súčasne platného zákona je povinnosť odhlásiť zamestnanca zo Sociálnej poisťovne najneskôr v deň nasledujúci po zániku poistenia. Dôvodom je zamedzenie čiernej práce. Podľa poslancov sa však v praxi vyskytujú prípady, kedy sa porušenie povinnosti zistí s odstupom dlhšieho obdobia, napríklad pol roka. Pritom najčastejším dôvodom niekoľkodňového sklzu v odhlásení zamestnanca býva neprítomnosť príslušného personalistu v práci.
      Aj v týchto prípadoch však zákon umožňuje uložiť pokutu až do výšky 16.596 eur. Preto chceli opoziční poslanci zaviesť možnosť výnimky pre platenie pokuty, a to v prípade, ak bol zamestnanec odhlásený do ôsmich dní od skončenia lehoty na splnenie tejto povinnosti a samotné porušenie bolo zistené po uplynutí tejto osemdňovej lehoty.
      Poslanci parlamentu dnes zároveň neposunuli do druhého čítania aj novelu zákona o účtovníctve, ktorú rovnako pripravila opozičná SaS a OĽaNO-NOVA. Jej cieľom bolo podľa predkladateľov zlepšiť podnikateľské prostredie, a to odbúraním v porovnaní s európskou legislatívou neúmerne prísne nastavených limitov pre povinné overovanie účtovnej uzávierky audítorom.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.