Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Výmena daňových informácii s krajinami OECD by sa mala zlepšiť

Kategória: Spravodajstvo

Slovensko sa pripojí k dohovoru o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových záležitostiach, ktorý k začiatku marca tohto roka podpísalo 44 štátov sveta.

BRATISLAVA 4. septembra (SITA) - Výmena daňových informácii medzi Slovenskom a niekoľkými desiatkami ďalších štátov sveta by sa mala zlepšiť. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu odsúhlasili pristúpenie Slovenska k dohovoru o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových záležitostiach. "Dohovor predstavuje multilaterálny právny nástroj umožňujúci využitie všetkých druhov administratívnej spolupráce, ktoré boli v rámci snáh medzinárodného spoločenstva predovšetkým Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) a Rady Európy vytvorené," argumentovalo Ministerstvo financií SR, ktoré návrh predkladalo.

Spolupráca medzi krajinami, ktoré pristúpia k dohovoru, by mala obsahovať výmenu informácií, a to na žiadosť, automatickú a spontánnu. Rovnako dohovor obsahuje aj spoluprácu v rámci simultánnej daňovej kontroly, či prítomnosť na daňových kontrolách v zahraničí. Súčasťou dohovoru je aj žiadosť o vymáhanie a uloženie predbežného opatrenia a úprava doručovania písomností. "Z hľadiska boja proti daňovým únikom je najoperatívnejšou formou spolupráce výmena informácií na požiadanie, umožňujúca správcovi dane vyžiadať si od správcu dane z iného štátu informácie, ktoré sú relevantné na účely správy daní, resp. na účely správneho zistenia a stanovenia daní, zabezpečenia ich úhrady alebo prípadného podania trestného oznámenia," uviedol rezort financií.

Dohovor o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových záležitostiach bol vytvorený v spolupráci OECD a Rady Európy a je otvorený na podpis od roku 1988. Začiatkom júna 2011 vstúpil do platnosti protokol k dohovoru, ktorým sa zosúladilo znenie dohovoru s novým OECD štandardom pre výmenu informácií v daňových záležitostiach. K 1. marcu 2013 podpísalo dohovor, resp. protokol, ktorým sa mení dohovor, celkovo 44 štátov sveta. "V najbližšej budúcnosti sa očakáva výrazný nárast pristupujúcich štátov, a tým aj rozšírenie územnej platnosti dohovoru," uviedlo ministerstvo financií.

Dohovor by mal po stredajšom vyslovení súhlasu Národnej rady SR ratifikovať prezident.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.