Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Výkonnosť ekonomiky má byť v najbližšom období slabšia

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Výkonnosť ekonomiky má byť v najbližšom období slabšia. Popri nedostatku súčiastok, ktorý sa javí byť akútnejší, ako sa čakalo na jeseň, zohráva úlohu aj nepriaznivejšia pandemická situácia na Slovensku. Vyplýva to z materiálu Ekonomický a menový vývoj - zima 2021, ktorý na tlačovej konferencii v utorok predstavili zástupcovia Národnej banky Slovenska (NBS).
      Zároveň naďalej platí, že výkon slovenskej ekonomiky v najbližšom období by mohol byť ešte o čosi slabší, pričom rast cien ešte o čosi vyšší. Nízka zaočkovanosť obyvateľstva a nízka miera dodržiavania nariadených pravidiel majú dosahy nielen na zdravie a životy ľudí, ale aj na výkonnosť ekonomiky. Ide hlavne o odvetvie služieb. 

Bratislava 21. decembra (TASR) - Zároveň naďalej platí, že výkon slovenskej ekonomiky v najbližšom období by mohol byť ešte o čosi slabší, pričom rast cien ešte o čosi vyšší. Nízka zaočkovanosť obyvateľstva a nízka miera dodržiavania nariadených pravidiel majú dosahy nielen na zdravie a životy ľudí, ale aj na výkonnosť ekonomiky. Ide hlavne o odvetvie služieb.  
      "Dobrá správa je, že trh práce je stabilný napriek rôznym prekážkam. Dokonca vidieť v niektorých segmentoch, že je nedostatok ľudí. Z pohľadu zamestnanosti zatiaľ nevnímame vážnejšie riziká. Spomalenie je skôr v oblasti exportu," uviedol viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.
      Inflácia má vrcholiť na úrovni okolo siedmich percent začiatkom budúceho roka a postupne sa vracať na úrovne bližšie k dvom percentám ku koncu 2023. Za týmto vývojom stoja predovšetkým vonkajšie vplyvy.
      Nový variant koronavírusu predstavuje významné riziko z pohľadu globálneho aj domáceho vývoja. S vývojom cien energií, vplyvom zmien inflačných očakávaní a mzdových vyjednávaní na cenový vývoj, ako aj s rastom produkčného potenciálu ekonomiky, je spojená neistota. Tá by mohla viesť skôr k rýchlejšiemu rastu cien na celom horizonte predikcie.
      Platí však, že zhoršenie ekonomického vývoja by malo byť iba dočasné. Ekonomika by vplyvom priaznivého vývoja u obchodných partnerov slovenských výrobcov mala nabehnúť na dráhu, ktorú analytici očakávali ešte pred pandémiou nového koronavírusu. Inflácia bude eventuálne spomaľovať na bežné úrovne. Kľúčom k návratu na predpandemickú rastovú trajektóriu výkonnosti ekonomiky je okrem zlepšenia zdravotnej situácie a normalizácie dodávok komponentov v automobilovom priemysle aj zlepšenie čerpania prostriedkov z európskych fondov.
      Dôležitá bude podľa predstaviteľov NBS efektívnosť vynakladania týchto zdrojov. Zároveň aj súvisiace reformy, aby nepôsobili na životnú úroveň len prechodne, ale zvyšovali aj potenciál ekonomiky. Po odznení pandémie nového koronavírusu bude dôležitá konsolidácia verejných financií. Nábeh ekonomickej aktivity v súkromnom sektore v budúcom roku, ako aj príležitosť využitia prostriedkov z rôznych fondov EÚ, vytvára priaznivé predpoklady pre ambiciózne rozpočtové ciele.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.