Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Výdavky na zmeny pri virtuálnej pokladnici sú zbytočné

Kategória: Spravodajstvo

Používanie virtuálnej registračnej pokladnice sa má upraviť. Koaličná strana SNS navrhuje zrušenie mesačného limitu 3000 pokladničných bločkov. Návrhom novely zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice sa poslanci Národnej rady SR zaoberali na záver prvého rokovacieho dňa 18. schôdze.

Bratislava 13. mája (TASR) - Opozičný poslanec Eduard Heger (OĽaNO-NOVA) upozornil na to, že virtuálna registračná pokladnica nie je v súčasnosti do veľkej miery využívaná. "Ak sa pozrieme na to, koľko podnikateľov ju využíva, tak z tých 30.000 zaregistrovaných, ktoré vytlačili mesačne viac ako 100 bločkov, podľa údajov finančnej správy v apríli tohto roka 546," vyčíslil Heger. Preto je podľa neho potrebné zvážiť načasovanie týchto zmien, a to aj v súvislosti s revíziou verejných výdavkov. "Tento výdavok je zbytočný, tento nástroj nie je natoľko využívaný, aby sme do neho investovali ďalšie peniaze. Nie je potrebné vynaložiť zdroje v tomto čase. Prinesie zanedbateľný nárast výberu daní, keď to využíva 546 podnikateľov v porovnaní s výberom pri elektronických registračných pokladniciach," uviedol Heger. Žiadal, aby predkladatelia vyčíslili, o koľko by vďaka prijatiu týchto zmien mal vzrásť výber daní. "Ideme minúť 3 milióny eur a nemáme vygenerovaný prínos," doplnil Heger.
      Novela zákona okrem zrušenia limitov má umožniť opätovné používanie aj tým podnikateľom, ktorí pre prekročenie počtu vydaných bločkov ukončili jej využívanie.
      Jeden z predkladateľov Radovan Baláž (SNS) priblížil, že po zrušení limitu volajú samotní podnikatelia. "Keď sme diskutovali s niektorými podnikateľmi, tak považovali obmedzenie 3000 bločkov za limitujúce a chceli aj podnikatelia, aby sme maximálny počet bločkov zrušili," priblížil Baláž. Podľa jeho slov v súčasnosti je do systému virtuálnych pokladníc zaregistrovaných zhruba 30.000 používateľov a trend registrovaných používateľov z mesiaca na mesiac rastie. Táto zmena má stáť zhruba 3,1 milióna eur. "Bude verejné obstarávanie, systém je nastavený, akurát treba dokúpiť hardvérové vybavenie," priblížil Baláž.
      Národniari očakávajú, že tieto zmeny by mali mať pozitívny vplyv na výber daní. "Táto novela zákona slúži do budúcnosti, aby sme podnikateľov motivovali, aby sa presunuli z klasickej registračnej pokladnice na virtuálnu pokladnicu. Štát bude mať benefity, bude mať všetky informácie online," očakáva Baláž. Pripomenul tiež, že v súčasnosti je veľký problém pri kontrole klasických pokladníc.
      Poslanci sa vrátia do parlamentných lavíc v stredu (14.6.). Okrem návrhov zákonov ich dopoludnia čaká aj vystúpenie prezidenta SR Andreja Kisku. Prednesie im svoju správu o stave republiky. Členovia vlády si ho vypočuť neprídu. Budú totiž na pravidelnom rokovaní kabinetu.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.