Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Výdavky na bločkovú lotériu môžu byť podľa KDH vyššie ako výnosy

Kategória: Spravodajstvo

Výhercami v bločkovej lotérii podľa Moravčíka nebudú ani ľudia, ani štát, ale vyvolené firmy, ktoré ju budú realizovať.

BRATISLAVA 26. mája (SITA) - Výdavky na prevádzkovanie bločkovej lotérie môžu byť podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka vyššie ako jej prínosy pre štátny rozpočet. "Znamenalo by to, že pre náklady na nezmyselnú lotériu bude musieť minister financií škrtať užitočnejšie služby pre ľudí," povedal dnes Moravčík pre agentúru SITA. Bločková lotéria si podľa neho vyžiada značné náklady na programovanie softvéru, webový portál, sms služby, IT podporu, odmeny prevádzkovateľom zberných miest a mnohé ďalšie. „Tieto náklady budú oveľa vyššie ako výhry, o ktoré budú ľudia súťažiť a môžu byť dokonca aj vyššie ako dodatočné príjmy štátu z bločkov. Prvými výhercami v bločkovej lotérii tak nebudú ani ľudia, ani štát, ale vyvolené firmy, ktoré ju budú realizovať," vyhlásil Moravčík.

Minister financií by nemal podľa podpredsedu KDH púšťať do parlamentu zákony bez toho, aby sa vyčíslili a pokryli ich finančné nároky. „Peter Kažimír však spravil pravý opak, parlamentu zatajil čo bude stáť a odkiaľ na to zoberieme. Zavedenie novej hazardnej hry avizoval ešte v minulom roku, čo znamená, že mal dosť času na prípravu. Za ten čas mal spraviť analýzu nákladov aj odhad dodatočných príjmov rozpočtu. Nová hazardná hra totiž nemusí ľudí vôbec zaujať," upozornil Moravčík. Väčšina ľudí si podľa neho radšej vyberie okamžitú zľavu z ceny bez bločku ako žreb s malou pravdepodobnosťou výhry. „Pre ľudí je lepší vrabec v hrsti, ako holub na streche a to by mal dobrý minister financií vedieť," dodal.

Poslanci NR SR schválili bločkovú lotériu. Na základe údajov z pokladničných bločkov vydaných od septembra tohto roka budú môcť ľudia získať žreby, ktoré sa budú raz za dva týždne losovať. Minister financií tak chce motivovať ľudí, aby si pýtali bločky a zvýšili tak daňové príjmy štátu.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.