Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Výber najdôležitejších správ TASR zo slovenskej ekonomiky z minulého týždňa

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo slovenskej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 32. týždni 2022.

Bratislava 9. augusta - Ruská ropa na Slovensko v súčasnosti neprichádza. V utorok to potvrdil prepravca Transpetrol, podľa ktorého bolo dôvodom pozastavenie prepravy ropovodom Družba ukrajinskou spoločnosťou UkrTransNafta.
      "Môžeme potvrdiť informáciu, že ruskej spoločnosti Transnefť bola bankou vrátená platba za prepravu ropy ukrajinským územím. Z uvedeného dôvodu ukrajinská spoločnosť UkrTransNafta pozastavila prepravu ropy ropovodom Družba, z čoho vyplýva, že momentálne je preprava ropy ropovodom Družba cez územie Slovenskej republiky pozastavená," uviedla riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Transpetrolu Linda Vaškovičová.

Bratislava 9. augusta – Saldo zahraničného obchodu SR sa v júni po májovom prebytku 160 miliónov eur prepadlo do mínusu vo výške 78 miliónov eur. Nepriaznivo ho ovplyvnila predovšetkým medziročne vyššia hodnota dovezenej ropy a zemného plynu, ale tiež vybraných priemyselných výrobkov. Priaznivý vplyv mal naďalej vyšší prebytok obchodu s automobilmi, informoval v utorok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Posledných viac ako desať rokov bola pritom júnová obchodná bilancia v kladných číslach.

Bratislava 10. augusta - Priemyselná produkcia na Slovensku v júni medziročne poklesla o 5,7 %. Bol to už štvrtý mesiac od začiatku roka, keď si kľúčové odvetvie ekonomiky pripísalo nižší výkon ako pred rokom. Spomalenie sa počas júna prejavilo vo väčšine priemyselných odvetví, uviedol v stredu Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 10. augusta - Stavebná produkcia realizovaná podnikateľskými subjektmi registrovanými na Slovensku v júni medziročne klesla o 4,1 % a dosiahla hodnotu takmer 534 miliónov eur. Jún bol tak tretím mesiacom tohto roka, keď stavebníctvo v stálych cenách vyprodukovalo menej ako v rovnakom období pred rokom, a súčasne mesiacom, keď zaostávanie dosiahlo najvyššiu tohtoročnú hodnotu, informoval v stredu Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 10. augusta - Problém, ktorý vznikol pri platbe za transport ropy na Slovensko, bol odstránený a v stredu popoludní už pokračovali dodávky ropy cez južnú vetvu ropovodu Družba na Slovensko. Informovalo o tom Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.
Uplynulý štvrtok (4.8.) došlo k obmedzeniu dodávok ropy cez južnú vetvu ropovodu Družba. Problém bol podľa MH SR odstránený vďaka spolupráci ministra hospodárstva s národným prepravcom Transpetrolom a bratislavskou rafinériou Slovnaft. Ukrajinská prepravná spoločnosť pozitívne zareagovala na návrh spoločností Slovnaft a MOL uhradiť tranzitné poplatky za prepravy ropy. S uvedeným riešením súhlasila aj ruská strana.

Bratislava 11. augusta - V júni tohto roka medziročne rástli tržby v štyroch z piatich sektorov slovenskej ekonomiky, pričom dvojciferný rast si udržali najmä v doprave a skladovaní, ale aj v podnikoch informačných a komunikačných činností. Nižšie rasty mal priemysel a vybrané trhové služby. Stavebníctvo už druhý mesiac dosiahlo nižšie tržby ako pred rokom, informoval vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 11. augusta - Služby ubytovania v rámci cestovného ruchu na Slovensku využilo v júni 491.000 hostí. V medziročnom porovnaní navštívilo hotely a ostatné ubytovacie zariadenia o 71 % viac návštevníkov. Bolo to však stále takmer o pätinu menej ako v rovnakom období pred pandémiou, v júni 2019. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 11. augusta - Ceny elektriny a plynu dosahujú v posledných dňoch nové maximá. V stredu (10. 8.) cena elektriny s dodaním v budúcom roku na pražskej burze PXE prvý raz prekročila 450 eur za megawatthodinu. Spotreba elektriny na Slovensku viditeľne poklesla a aj priemyselná produkcia bola v júni nižšia oproti minulému roku, upozornili vo štvrtok analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP).

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.