Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Výber daní daňovou správou vlani poklesol

Kategória: Spravodajstvo

Pod negatívny vývoj v minulom roku sa podľa daniarov podpísalo aj vysoké tempo rastu uplatnených nadmerných odpočtov DPH. Vratky nadmerných odpočtov DPH v minulom roku vzrástli o 175 mil. eur a dosiahli 6,416 mld. eur.

BRATISLAVA 14. mája (SITA) - Výber daní daňovou správou v minulom roku v porovnaní s rokom 2011 poklesol. Daňová správa v roku 2012 vybrala celkovo 11,952 mld. eur, čo bolo v medziročnom porovnaní menej o 141 mil. eur, resp. o 1,2 %. Trend výberu daní daňovou správou tak podľa finančnej správy zaznamenal v medziročnom porovnaní negatívny vývoj. "Dôvodom je vysoké tempo rastu uplatnených nadmerných odpočtov DPH, ktoré daňová správa poukazuje platiteľom DPH a nižší celkový výber daní," uvádza finančné riaditeľstvo vo výročnej správe.

Samotný výber dane z pridanej hodnoty (DPH) poklesol v minulom roku medziročne o 4,9 % na 8,03 mld. eur. "Hlavným dôvodom medziročného poklesu výnosu na DPH bol nárast objemu vrátených nadmerných odpočtov, ovplyvnený hlavne zvýšeným zahraničným dopytom a v menšej miere aj investíciami," uvádzajú daniari. Výška vrátených nadmerných odpočtov poukázaných platiteľom DPH bola pritom vlani medziročne vyššia o 175 mil. eur a dosiahla 6,416 mld. eur.

Daňová správa vyberá daňové príjmy, ktoré sú príjmom štátneho rozpočtu a zároveň zabezpečuje aj správu a výber daní, ktoré prevádza do rozpočtov obcí a VÚC, poukazuje podiel zaplatenej dane na verejnoprospešný účel a realizuje vrátenie nadmerných odpočtov platiteľom DPH. V roku 2012 daňová správa po vrátení nadmerných odpočtov DPH a prevodoch do obcí a VÚC odviedla do štátneho rozpočtu daňové príjmy vo výške 3,757 mld. eur. Colná správa do rozpočtu odviedla v minulom roku 4,706 mld. eur a celkové odvedené prostriedky tak boli na úrovni 8,46 mld. eur.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.