Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Vlani padol nový rekord v počte zbankrotovaných firiem na Slovensku

Kategória: Spravodajstvo

V roku 2014 stúpol počet vyhlásených konkurzov firiem na Slovensku. Do problémov sa dostalo 407 subjektov, čo je o 13 viac ako bol doposiaľ historicky najvyšší počet vyhlásených konkurzov z roku 2013.

Bratislava 5. januára (TASR) – V roku 2014 stúpol počet vyhlásených konkurzov firiem na Slovensku. Do problémov sa dostalo 407 subjektov, čo je o 13 viac ako bol doposiaľ historicky najvyšší počet vyhlásených konkurzov z roku 2013. Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti CRIF - Slovak Credit Bureau.
      Ako ukázali údaje spoločnosti, medzi zbankrotovanými subjektmi prevládali s počtom 336 právnické osoby, 71 konkurzov bolo vyhlásených na majetok fyzických osôb - živnostníkov. Celkovo 30 subjektom bola najskôr povolená reštrukturalizácia, ktorá ale nebola úspešná, a následne bol na ich majetok vyhlásený konkurz.
      Najrizikovejšími odvetviami boli rovnako ako v predchádzajúcich rokoch obchod, priemysel a stavebníctvo. "Výrazne najviac konkurzov býva už dlhodobo vyhlásených v Bratislavskom kraji, kde zároveň podniká najviac subjektov. Najmenej ich zbankrotovalo v roku 2014 v Trenčianskom kraji, o rok predtým v Trnavskom kraji," priblížila spoločnosť v analýze.
      V roku 2014 sa zvýšil aj počet firiem, ktoré skončili v reštrukturalizácii. Zatiaľ čo v roku 2013 počet povolených reštrukturalizácií predstavoval 113, v minulom roku ich bolo 115. "Z nich bolo 98 povolených právnickým osobám a 17 fyzickým osobám -živnostníkom," uviedla spoločnosť.
      Ako ďalej vyplýva z analýzy CRIF - Slovak Credit Bureau, rovnako ako v rokoch 2012 a 2013 bolo vlani najviac reštrukturalizácií povolených v priemysle, obchode a stavebníctve. Zatiaľ čo od roku 2010 ich bolo najviac v Bratislavskom kraji, v roku 2014 bol prvým v poradí Banskobystrický kraj. "Minulý rok sa zapíše do histórie začatím reštrukturalizácie dvoch stavebných gigantov. Spoločnosť Doprastav aj Váhostav zamestnávali 1000 až 1999 pracovníkov a reštrukturalizácia bola povolená aj ďalším trom väčším stavebným firmám s počtom zamestnancov 100 až 149," doplnila spoločnosť.
      Medzi firmami v úpadku sa ocitli aj niektoré mediálne známe spoločnosti. Konkurz bol napríklad vyhlásený na majetok Medina Tours, Auto Bavarija, Amera Slovakia Kremnica, Kúpele Brusno, a reštrukturalizácia bola povolená aj spoločnosti Kláštorná.
      Spoločnosť CRIF - Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, ako aj leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť klientov splácať záväzky.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.