Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Viaceré ministerstvá pripomienkujú výrazné zvýšenie dane na zahrievaný tabak

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Viaceré ministerstvá pripomienkujú výrazné zvýšenie dane na zahrievaný tabak. Zásadnú pripomienku k návrhu, ktorý dvíha súčasnú sadzbu spotrebnej dane, má rezort hospodárstva a na riziká upozorňuje aj rezort školstva.

Bratislava 14. septembra (TASR) -  Novela zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov už prešla pripomienkovým konaním, venovať sa jej ešte bude vláda a parlament.
      Ministerstvo hospodárstva (MH) SR žiada analýzu vplyvov tohto kroku na podnikateľské prostredie. Chýba mu vyčíslenie priamych finančných nákladov súvisiacich s úpravou sadzby dane. Okrem toho žiada špecifikovať vplyv na konkurencieschopnosť slovenských podnikov v rámci medzinárodného trhu.
      "Zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov (najmä pri bezdymových tabakových výrobkoch) môže mať vplyv na konkurencieschopnosť slovenských podnikov v rámci medzinárodného trhu," zdôvodnil zásadnú pripomienku k návrhu rezort hospodárstva.
      Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR upozorňuje na nesúlad navrhovanej výšky dane s okolitými štátmi a vidí tiež možné dopady na rizikovú skupinu mladistvých nefajčiarov. Otvára pritom diskusiu o neregulovanom trhu s inými nikotínovými výrobkami – elektronickými cigaretami a nikotínovými vrecúškami, ktoré sú mimo zákona o ochrane nefajčiarov a štát na ne ani neuplatňuje spotrebnú daň.
      "Odporúčame za účelom zvýšenia ochrany mladistvých nefajčiarov doplniť znenie o sadzbu spotrebnej dane na mililiter nikotínovej náplne v elektronickej cigarete a kilo nikotínovej zmesi v beztabakových vrecúškach. Zároveň odporúčame upraviť sadzbu dane z tabaku v bezdymových tabakových výrobkoch podľa okolitých štátov, aby nedochádzalo k skokovému nárastu a nekontrolovanému presunu spotreby k návykovým nikotínovým výrobkom, ktoré v súčasnosti nie sú zaťažené spotrebnou daňou," vymenoval rezort školstva.
      Podľa návrhu Ministerstva financií (MF) SR má spotrebná daň na bezdymové tabakové výrobky v nasledujúcich rokoch výrazne vzrásť. Sadzba na tento typ tabaku je v súčasnosti 76,70 eura na kilogram, od februára budúceho to má byť 146,10 eura a od roku 2023 potom 207,20 eura. Balenie tabaku určeného na zahrievanie by tak od budúceho roka mohlo zdražieť o 50 eurocentov.
      Návrh novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov predložilo MF SR v auguste do medzirezortného pripomienkového konania. Cigarety podľa neho od februára 2021 zdražejú a budú pod prísnejšou kontrolou. V priemere by mala cena jednej škatuľky cigariet od budúceho roka vzrásť o 40 centov a o 20 centov v roku 2023.
      Koncepcia úpravy daňových sadzieb je rozvrhnutá na nasledujúce štyri roky. Zvýšenie sadzieb pre tabakové výrobky sa bude realizovať v dvoch krokoch, k 1. februáru 2021 a k 1. februáru 2023. Reflektuje sa ním vývoj v oblasti sadzbovej politiky v okolitých členských štátoch EÚ a smeruje k zabezpečeniu primeranej rovnováhy medzi daňovými príjmami a cieľmi v oblasti verejného zdravia, zdôvodnilo ministerstvo financií.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.