Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Väčšina voľných miest je v regiónoch s najnižšou nezamestnanosťou

Kategória: Spravodajstvo

Paralelne so znižujúcou sa mierou evidovanej nezamestnanosti pribúdajú voľné pracovné miesta, ktoré sa firmy snažia obsadiť.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Ku koncu júla evidovali úrady práce na Slovensku spolu 61.057 voľných pracovných miest. To je o 60 % viac ako v rovnakom období minulého roka. 
      Štruktúra obsadzovaných miest sa však nemení. Firmám chýbajú najmä zamestnanci so základným vzdelaním, ako aj nižším a stredným odborným vzdelaním. Najviac voľných pozícií evidujú úrady práce v Trnavskom a Bratislavskom kraji.
      Ku koncu júla pripadali na jedno voľné pracovné miesto v priemere traja disponibilní uchádzači o zamestnanie. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Platí pritom, že v krajoch, kde je nezamestnanosť najnižšia, je počet voľných miest najvyšší. Napríklad najviac pracovných miest evidujú úrady práce v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde je miera nezamestnanosti najnižšia. V Trnavskom kraji sa ku koncu júla 2017 pohybovala na úrovni 3,12 % a úrady tu evidovali 12.321 voľných miest. V Bratislavskom kraji dosahovala nezamestnanosť 3,70 % a úrady evidovali 13.654 voľných miest. 
      "Existuje výrazný nepomer medzi jednotlivými regiónmi. Napríklad v Trnavskom alebo Bratislavskom kraji je aktuálne viac voľných pracovných miest ako počet evidovaných nezamestnaných. Je to spôsobené tým, že ekonomika rastie, firmy potrebujú pracovnú silu, ale nedokážu ju nájsť v danom čase vo vhodnej štruktúre," vysvetľuje hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš. A tak, hoci úrady práce stále evidujú viac ako 180.000 nezamestnaných, niektorí zamestnávatelia hlásia nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily pre ich oblasť podnikania. 
      Podľa Gábriša redukcia pretrvávajúcej miery nezamestnanosti bude stále ťažšia a pomalšia ako doteraz. Napriek stále existujúcej skupine nezamestnaných je problém nájsť pracovníkov vhodných na voľné pracovné miesta. Ľudia teda nemajú vhodné zručnosti alebo vytvorené pracovné miesta sú v iných regiónoch ako nezamestnaní. Tieto štrukturálne rozdiely bude treba v budúcnosti redukovať.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.