Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V USA v máji pribudlo 175 tis. pracovných miest

Kategória: Spravodajstvo

Miera nezamestnanosti v krajine stúpla o desatinu percentuálneho bodu na úroveň 7,6 %, ale je to výsledok zväčšenia pracovnej sily o 420 tis. ľudí.

WASHINGTON 7. júna (SITA, Reuters) - Americkí zamestnávatelia v máji zrýchlili prijímanie nových zamestnancov, čo sa považuje za znak mierneho rastu ekonomiky. Ministerstvo práce USA v piatok informovalo, že v krajine minulý mesiac vzniklo 175 tis. nových pracovných miest. Je to trochu viac, ako prognózovali analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters.

Miera nezamestnanosti v USA stúpla o desatinu percentuálneho bodu na úroveň 7,6 %. Ide však o relatívne nádejný signál, keďže je to výsledok zväčšenia pracovnej sily o 420 tis. ľudí. Máj ale bol tretím mesiacom, počas ktorého v americkej ekonomike okrem odvetvia poľnohospodárstva vzniklo menej ako 200 tis. nových pracovných miest. Vo verejnom sektore minulý mesiac ubudlo 3 tis. pracovných miest a počet zamestnancov v priemysle sa zmenšil o 8 tisíc.

Po veľmi slabom raste v záverečných troch mesiacoch minulého roka ekonomika USA v prvom štvrťroku 2013 medziročne posilnila o 2,4 %. V závere prvého kvartálu však už stratila dynamiku. Väčšina ekonómov predpokladá, že americký hrubý domáci produkt (HDP) za druhý štvrťrok vykáže rast o 1,5 %.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.