Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V USA v júni pribudlo 195 tis. nových pracovných miest

Kategória: Spravodajstvo

Ekonómovia predpokladali, že v júni v krajine vznikne 165 tis. nových pracovných pozícií.

WASHINGTON 5. júla (SITA, Reuters) - V júni v USA vzniklo viac pracovných miest, ako sa očakávalo. Americké ministerstvo práce v piatok informovalo, že zamestnávatelia v krajine vytvorili 195 tis. nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti sa však nezmenila a zostala na úrovni 7,6 %, keďže v krajine vzrástol počet ľudí v produktívnom veku. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že v júni v USA vznikne 165 tis. nových pracovných pozícií a miera nezamestnanosti klesne o desatinu percentuálneho bodu na 7,5 %.

Všetky nové pracovné miesta v americkej ekonomike minulý mesiac vytvoril súkromný sektor, v ktorom vzniklo 202 tis. pracovných pozícií po tom, ako v máji vytvoril 207 tis. nových miest. Vo vládnom sektore naopak v júni 7 tis. pracovných miest ubudlo po tom, ako sa počet zamestnancov verejného sektora v predchádzajúcom mesiaci zmenšil o 12 tisíc. V maloobchode USA v júni pribudlo 37 100 zamestnancov, v priemysle sa počet pracovníkov o 6 tis. zmenšil a v stavebníctve o 13 tis. vzrástol.

Správa o vývoji zamestnanosti v kombinácií s relatívne priaznivými informáciami o trhu obytných nehnuteľností, predaji áut a o vývoji priemyslu znamená väčšiu pravdepodobnosť toho, že americký Federálny rezervný systém (Fed) začne v septembri redukovať svoj program menových stimulov. V prieskume agentúry Reuters, ktorý uskutočnila koncom júna, 28 zo 60 oslovených ekonómov vyjadrilo očakávanie, že Fed začne zmenšovať nákupy aktív v septembri, pričom väčšina oslovených predpokladá, že tento program centrálna banka USA ukončí do júna 2014.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.