Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V Trnavskom kraji porušilo zákon o ERP takmer 60 % prevádzok

Kategória: Spravodajstvo

Podnety na finančnú správu pritom nahlásili aj samotní občania, ktorým sa nepodarilo zaregistrovať svoje pokladničné doklady do bločkovej lotérie.

BRATISLAVA 13. februára (SITA) - V uplynulom roku skontrolovali trnavskí colníci vo svojom regióne 1 546 elektronických registračných pokladníc (ERP). Zistili pritom porušenie zákona v 862 prípadoch. "Najčastejším porušením zákona zo strany obchodníkov bolo nezaevidovanie tržby v pokladnici, nevydanie pokladničného dokladu, či vydanie pokladničného dokladu, ktorý však nespĺňal náležitosti zákona. U viacerých prevádzkovateľov zistili i viacnásobné porušenia," informovala vo štvrtok hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna.

Výška pokút, ktoré bolo možné uložiť podnikateľom za porušenie predpisov v blokovom konaní, dosiahla podľa colného úradu takmer 13 tis. eur. Ako doplnila Iveta Švárna, v ostatných prípadoch sa vedú daňové konania vo veci porušenia predpisov. 

V súvislosti s registračnými pokladnicami vykonávali colníci koncom uplynulého roka aj takzvanú validáciu údajov z pokladničných dokladov. Kontrolovala sa tak správnosť údajov na výherných pokladničných dokladoch v rámci Národnej bločkovej lotérie (NBL). V trnavskom regióne takto colníci podľa informácií colného úradu vykonali kontrolu v 18-tich prevádzkach. Podľa pravidiel NBL sú colníci povinní skontrolovať správnosť údajov výherných bločkov do 48 hodín.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.