Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V termíne neplatilo DPH viac ako 5600 firiem, druhý najvyšší počet od roku 2014

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Za prvé tri mesiace tohto roka Slovensko eviduje dovedna 5 649 nespoľahlivých platiteľov dane z pridanej hodnoty (DPH), teda tých subjektov, ktoré v povinnej lehote daň neuhradili. Ide o druhý najvyšší kvartálny počet nespoľahlivých platiteľov DPH od roku 2014. Vyšší bol zaregistrovaný len v 1. štvrťroku minulého roka, keď štát registroval 7128 takýchto subjektov. Vyplýva to z údajov analytickej spoločnosti Dun&Bradstreet.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Napriek vysokým číslam je v tomto roku znateľný pokles v počte nespoľahlivých subjektov. Medziročne počet nespoľahlivých subjektov poklesol o 1 479. "Rozhodujúcim faktorom, či čísla budú ďalej klesať, je aktuálna situácia na Ukrajine, inflácia a predpokladaný pokles svetového obchodu, čo môže negatívne ovplyvniť podnikanie a situáciu vo firmách," uviedla analytička Dun&Bradstreet Petra Štěpánová.
      Najčastejšie sa medzi nespoľahlivých platiteľov DPH v prvých troch mesiacoch zaradili spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré si svoje povinnosti nesplnili v 4 470 prípadoch. Živnostníci nedodržali termín platenia DPH v 779 prípadoch.
      Najvyšší percentuálny podiel neplatiteľov DPH k celkovému počtu firiem má mesto Lučenec, kde z 1881 subjektov registrovaných k plateniu DPH platilo v omeškaní alebo nezaplatilo DPH 85 firiem (4,52 %). Na druhom mieste je susedný Poltár (4,44 %) a tretí najvyšší podiel neplatiteľov DPH má Senica (3,84 %). Hlavné mesto s 3,65 % skončilo za štvrtou Galantou na piatom mieste.
      Z krajov má podľa Štěpánovej drvivý náskok Trnavský kraj, v ktorom svoju zákonnú povinnosť v oblasti DPH neplnia viac ako tri percentá spoločností (722 neplatiteľov z 23.506 subjektov). Najmenší percentuálny počet takýchto subjektov má Trenčiansky kraj, 1,58 percenta (313 neplatiteľov z 19.757 subjektov).
      Najviac podnikov, ktoré sa oneskorili v platbách štátu, sú tie, ktorých tržby sa pohybujú v rozmedzí od nula do jedného milióna eur, pričom najčastejšie podnikajú v oblasti nákladnej cestnej dopravy (374), ostatných pomocných obchodných činnostiach (283) a poradenských služieb v oblasti podnikania a riadenia (245).

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.