Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V septembri tohto roka sa zvýšili úvery najmä podnikom

Kategória: Spravodajstvo

Záujem podnikov o úvery pokračoval aj v septembri tohto roka. Úvery tiekli najmä do priemyselnej výroby, ktorá podľa analytikov Národnej banky Slovenska (NBS) pod vplyvom slabšej produkcie potrebovala prefinancovať svoju prevádzku. Rástli aj vklady podnikov v bankách, avšak vývoj v jednotlivých odvetviach ekonomiky bol rozdielny.

Bratislava 31. októbra (TASR) -  Peniaze do bánk si ukladali najmä firmy z oblasti obchodných činností, ubytovacie a stravovacie zariadenia.
      Úvery súkromnému sektoru vzrástli v septembri medzimesačne o 1,3 % a medziročné tempo rastu sa zrýchlilo o 0,8 percentuálneho bodu (p.b.) na 7,6 %. "Domácnostiam rast úverov stagnoval a aktuálny vývoj je viac-menej v súlade s očakávaniami. Dynamický vývoj úverov firmám prekonal očakávania," zhodnotili vo svojom najnovšom komentári analytici NBS.
      Počas tretieho štvrťroka tohto roka došlo postupne k obnoveniu úverovania firiem. Po výraznejšom poklese dopytu začiatkom leta spojenom s ochladzovaním ekonomickej aktivity sa úverovanie rozbehlo. Aktuálny rast je však ťahaný najmä krátkodobými úvermi, ktoré smerovali najmä do sektoru priemyselnej výroby. Naznačuje to opatrnosť firiem, ktoré potrebujú prefinancovať určité obdobie v dôsledku slabšieho vývoja tržieb," vysvetľujú analytici. Pomerne malý rast dlhodobých úverov zase signalizuje slabšiu investičnú aktivitu podnikov, čo potvrdzujú aj výsledky dotazníka o vývoji ponuky a dopytu na trhu úverov. "V rámci neho banky identifikovali slabší dopyt po úveroch z dôvodu utlmeného investičného apetítu firiem," doplnili analytici NBS.
      Medziročná dynamika úverov domácnostiam spomalila v priebehu tretieho štvrťroka na 8,7 %, zatiaľ čo v druhom kvartáli bola na úrovni 9,1 %. "Rovnakou mierou sa spomalil záujem o úvery na nehnuteľnosti aj spotrebu. Prvé dva letné mesiace boli slabšie, avšak v septembri sa mierne oživil dopyt po úveroch na nehnuteľnosti, ktorý bol podporený poklesom klientskych úrokových sadzieb na historické minimum," vysvetlili analytici.
      Vklady súkromného sektora vzrástli v septembri tohto roka medzimesačne o 0,9 %, medziročné tempo rastu sa zrýchlilo o 0,7 p.b. na 6,9 %. "Medziročný rast sa zrýchľuje od apríla tohto roka a prispieva k tomu najmä sektor nefinančných spoločností. V rámci neho sa prejavuje pozitívny vývoj domáceho dopytu, čo dokumentuje výraznejší rast vkladov v obchodných činnostiach a čiastočne aj v nehnuteľnostiach, resp. stavebníctve," doplnili analytici NBS. Negatívny vývoj v priemysle sa podľa nich zase premietol do vkladov tohto odvetvia, ktoré napriek prílevu úverov poklesli. "Domácnostiam rástli vklady dynamicky aj počas tretieho štvrťroka, k čomu prispievali zvyšujúce sa príjmy," dodali analytici.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.