Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V rebríčku TOP 500 sa umiestnilo 39 firiem zo Slovenska

Kategória: Spravodajstvo

Až 39 firiem zo Slovenska sa umiestnilo v rebríčku TOP 500 firiem v regióne strednej a východnej Európy, ktorý zostavila nadnárodná spoločnosť Coface.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Až 39 firiem zo Slovenska sa umiestnilo v rebríčku TOP 500 firiem v regióne strednej a východnej Európy, ktorý zostavila nadnárodná spoločnosť Coface.
      V top desiatke je jediný zástupca Volkswagen Slovakia. Do top dvadsiatky sa dostal aj ďalší výrobca áut Kia Motors Slovakia a rafinéria Slovnaft. "Naše tri najväčšie firmy potvrdili, že patria do top 20 hlavných hráčov v regióne. A to aj napriek tomu, že vzhľadom na prepad cien ropy, pokles predaja automobilov v rozvojových trhoch ako Rusko a Čína a pokračujúci prepad predaja nových automobilov v západnej Európe klesli tržby aj Volkswagenu, aj Slovnaftu," podotkol k výsledkom generálny riaditeľ Coface Slovensko Juraj Janči.
      Nadnárodná spoločnosť Coface, podnikajúca v oblasti poistenia kreditného rizika firiem, zostavuje od roku 2009 každoročne rebríček najväčších firiem v regióne strednej a východnej Európy podľa obratu. Coface CEE Top 500 si zároveň všíma aj ich zisk, počet zamestnancov, odvetvie pôsobenia a trhy. 
      "Keďže vzhľadom na konflikt na Ukrajine tento rok nebolo možné získať od ukrajinských spoločností relevantné dáta za rok 2014, posudzovalo sa len 12 krajín – Poľsko, Maďarsko, Česko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Litvu, Lotyšsko a Estónsko. Aby porovnanie vývoja firiem bolo hodnoverné, opätovne prepočítala poradie v rebríčku aj za vlaňajší rok bez započítania ukrajinských firiem. Aj preto, hoci náš najlepší hráč – Volkswagen Slovakia je v top desiatke najväčších firiem v regióne, medziročne si svoje postavenie zhoršil. Našej najväčšej automobilke klesli tržby o 5,4 % a nižší bol za rok 2014 aj počet vyrobených áut. Kým v roku 2013 to bolo 426.313 áut, vlani výroba dosiahla len 394.474 áut. Dôvodom bolo stále slabé oživenie na exportných trhoch," konštatuje Janči.
      S počtom 39 firiem, ktoré spolu vyprodukovali obrat 45,649 miliardy eur a zisk 2,155 miliardy eur tak patrí Slovensko do päťky krajín s najväčším počtom firiem zastúpených v rebríčku. Tieto najväčšie firmy zároveň zamestnávajú 108.428 ľudí.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.