Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V prípade turbulencií na trhoch bude musieť zasiahnuť ECB

Kategória: Spravodajstvo

Nervozitu na finančných trhoch, ktorú spustili výsledky britského referenda, pravdepodobne bude chcieť zmierniť Európska centrálna banka (ECB).

Bratislava 24. júna (TASR) - Nervozitu na finančných trhoch, ktorú spustili výsledky britského referenda, pravdepodobne bude chcieť zmierniť Európska centrálna banka (ECB). Očakávajú to analytici.
      "Je takmer isté, že ECB príde s ďalšími opatreniami a ešte viac uvoľní menovú politiku v snahe upokojiť situáciu na trhoch a podporiť rast a cenovú stabilitu. Pravdepodobne by mohla okrem depozitnej sadzby znížiť aj refinančnú sadzbu pod nulu a zmierniť podmienky, za akých bude bankám požičiavať likviditu prostredníctvom dlhodobých refinačných tendrov," predpokladá analytik J&T Banky Stanislav Pánis.
      Očakáva tiež predĺženie kvantitatívneho uvoľňovania minimálne do roku 2018. "Ak budú ceny dlhopisov periférií eurozóny pod tlakom pre obavy z integrity zoskupenia, nevylučujeme aj zavedenie špeciálneho programu ich nákupu s cieľom obmedzenia nákazy," tvrdí Pánis.
      Rovnaké očakávania majú aj ostatní analytici. "Vysoká neistota vyvolaná brexitom zvyšuje pravdepodobnosť, že ECB natiahne tlač peňazí a zvýši jeho objem na jednom z najbližších zasadnutí. Naopak, rast amerických sadzieb sa pravdepodobne odkladá na neurčito," konštatuje analytik Jan Čermák.
      Zasiahnuť bude musieť aj britská centrálna banka. "ECB aj britská Bank of England sú podľa ich vyjadrení pripravené poskytnúť dostatočnú likviditu a udržať stabilnú situáciu na trhu. Guvernér britskej centrálnej banky, Mark Carney, dnes prisľúbil trhom dodatočnú likviditu v objeme 250 miliárd libier, čo by mohlo pomôcť upokojiť situáciu. Carney tiež v príhovore nevylúčil ďalšie kroky, ak to bude potrebné," priblížila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.
      Zároveň uviedla, že brexit môže viesť k zvýšenej opatrnosti amerického Fedu a odkladu zvýšenia sadzieb v USA, čo americký dolár oslabuje. "Ktorý z týchto dvoch protichodných faktorov nakoniec preváži sa uvidí neskôr, volatilita ale pretrvá dlhšie," predpokladá tiež Muchová.
      Analytici sa zhodujú v tom, že z krátkodobého hľadiska čaká finančné trhy turbulentný vývoj. "Situácia by sa však mohla upokojiť, keďže Londýn neodchádza hneď zajtra z EÚ, ale bude mať minimálne dvojročné prechodné obdobie, kedy sa bude rokovať o podmienkach 'rozvodu' a jeho ďalšom postavení voči zvyšku EÚ," upozornil Pánis. Podľa jeho slov tak bude mať krajina dostatok času, aby sa na to všetky ekonomické subjekty na oboch stranách Lamanšského prielivu pripravili. "To by malo limitovať negatívne ekonomické dopady," hovorí Pánis. Jednoznačne však trhy na rozhodnutie Britov vystúpiť z únie zareagovali prekvapene. "Vo štvrtok (23.6.) boli pokojné, keďže podľa posledných prieskumov mali mať miernu prevahu voliči zotrvanie v únii," dodala Muchová.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.