Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V odporúčaniach z Bruselu nás nič neprekvapilo, tvrdí Fico

Kategória: Spravodajstvo

Predseda vlády Robert Fico vníma odporúčania, ktoré Slovensko dostalo v stredu z Bruselu, ako realistické a vnímajúce Slovensko ako krajinu, ktorá napreduje.

BRATISLAVA 30. mája (SITA) - Odporúčania k hospodárskej politike, ktoré sme dostali v stredu z Bruselu, sú veľmi realistické a hodnotia Slovensko ako krajinu, ktorá napreduje. Vyhlásil to premiér Robert Fico po tom, čo v stredu na rokovaní vlády tieto odporúčania prerokovali aj s eurokomisárom Marošom Šefčovičom. "Keď pôjdeme jedno odporúčanie za druhým, sú to veci, ktoré sa opakujú dlhodobo, nenašli sme nič také, čo by nás prekvapilo," skonštatoval Fico s tým, že naopak pozitívnym prekvapením je, že Európska komisia vníma reformy, ktoré vláda naštartovala v minulom roku.

Podľa eurokomisára Maroša Šefčoviča Brusel v správe pozitívne zhodnotil Slovensko v oblasti konsolidácie verejných financií. "Vytvára to veľmi dobré predpoklady na to, aby Slovensko bolo budúci rok vyňaté z tej 'trestnej lavice', na ktorú boli posadené tie krajiny, ktoré sa dostali do procedúry nadmerného deficitu," uviedol. Vyňatie z procedúry bude pritom podľa dôležité najmä pre imidž Slovenska ako zodpovednej krajiny, čo sa odrazí aj na výhodnejšom financovaní štátneho dlhu. Vládny kabinet odporúčania predložené Európskou komisiou v stredu vzal na vedomie, materiál tak poputuje do parlamentu, kde ho mal odprezentovať eurokomisár Šefčovič.

Prvoradou úlohou pre slovenskú vládu je podľa odporúčaní dodržať plán tohtoročnej konsolidácie verejných financií a skresať ich schodok pod 3 % hrubého domáceho produktu. Pri konsolidácii však Brusel odporúča neškrtať verejné výdavky, ktoré by mohli obmedzovať hospodársky rast. Teda výdavky do dopravnej infraštruktúry, vedy, vzdelávania a inovácií. Zefektívniť by sa tiež malo využívanie verejných zdrojov, celkovo by mala vláda venovať pozornosť predovšetkým zvyšovaniu efektívnosti slovenského zdravotníctva, ktoré je spolu s dôchodkovým systémom najväčšou hrozbou pre dlhodobú udržateľnosť verejných financií.

Slovensko má však podľa Európskej rady značné resty napríklad aj v efektívnosti výberu daní a na trhu práce. V oblasti daní preto Brusel odporúča zrýchliť realizáciu akčného plánu na boj proti daňovým podvodom a naďalej usilovať o zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty posilnením kapacít daňovej správy. Jedným z odporúčaní je aj prepojiť zdaňovanie nehnuteľností s trhovou hodnotou majetku.

V oblasti zamestnanosti by mala vláda podľa rady prijať opatrenia s cieľom zefektívnenia verejných služieb zamestnanosti. Tiež by sa mala účinnejším spôsobom riešiť dlhodobá nezamestnanosť prostredníctvom aktivačných opatrení a individuálnej odbornej prípravy. Trhu práce pritom podľa Bruselu pomôže aj zníženie daňovo-odvodového zaťaženia pre pracovníkov s nízkymi príjmami a úprava systému sociálnych dávok. Zlepšiť by sa mala aj situácia mladých ľudí na trhu práce, a to napríklad poskytnutím istej formy záruk. Podporiť vo väčšej miere by sa malo aj vzdelávanie.

Určité nedostatky však rada vníma aj na slovenskom trhu s energiami. Navrhuje preto predovšetkým zlepšiť transparentnosť mechanizmu stanovovania taríf a zvýšiť schopnosť regulačného orgánu zdôvodňovať svoje rozhodnutia. Posilniť by sa mali aj vzájomné energetické prepojenia so susednými krajinami a takisto by sa mala zlepšiť energetická účinnosť predovšetkým v stavebníctve a priemysle.

Brusel vníma takisto nedostatky aj v samotnom fungovaní verejnej správy. Navrhuje preto Slovensku zmeniť zákon o verejnej službe tak, aby sa posilnila nezávislosť verejnej služby. Zároveň by sa podľa rady malo vo verejnej správe zlepšiť aj riadenie ľudských zdrojov, zintenzívniť úsilie o posilnenie analytických kapacít kľúčových ministerstiev, a to aj s cieľom zlepšiť využívanie eurofondov. Taktiež by sa mali podľa predložených odporúčaní prijať opatrenia na zlepšenie efektívnosti justičného systému a podporiť postupy alternatívneho riešenia sporov a zasadiť sa o ich častejšie využívanie.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.