Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V júli zbankrotovalo 829 obyvateľov Slovenska

Kategória: Spravodajstvo

V júli 2020 zbankrotovalo 829 obyvateľov Slovenska. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF SK), ktorá spravuje úverové registre bankových aj nebankových inštitúcií.

Bratislava 5. augusta (TASR) –  V medziročnom porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje pokles takmer o 48 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, keď zbankrotovalo 816 dlžníkov, ich počet v júli vzrástol.
      "V štatistikách osobných bankrotov sa pravidelne objavujú dlžníci bez trvalého bydliska – v júli sme identifikovali 100 ľudí, ktorí sú prihlásení na obecných alebo miestnych, respektíve mestských úradoch. Z nich bolo 58 mužov a 42 žien. Rovnako zaznamenávame aj osobné bankroty dlžníkov s rodinnými väzbami, keď v júli 2020 bol osobný bankrot vyhlásený na 20 manželských párov a v štyroch prípadoch sme zaregistrovali prepojenie rodič – dieťa," spresnila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.
      V júli bolo najviac osobných bankrotov vyhlásených v Nitrianskom kraji, a to 143, najmenej v Žilinskom kraji, konkrétne 58. Z celkového počtu osobných bankrotov vyhlásených v júli tohto roka ich pripadalo na mužov 64,41 % a na ženy 35,59 %. Najväčšou skupinou dlžníkov s osobnými bankrotmi boli podľa analýzy muži a ženy vo veku od 40 do 49 rokov s podielom 34,02 %, nasledovaní tridsiatnikmi s podielom 26,78 %. Medzi mužmi, ktorí zbankrotovali v júli, malo 4,31 % dlžníkov vysokoškolské vzdelanie. Spomedzi žien malo vysokoškolské vzdelanie 5,76 % dlžníčok.
      Z dlhodobých štatistík spoločnosti vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca júla 2020 možnosť oddlženia využilo už viac ako 45.000 obyvateľov Slovenskej republiky.
      Z celkového počtu osobných bankrotov, ktoré súdy vyhlásili v júli 2020, bolo 822 konkurzov a siedmi dlžníci sa rozhodli pre oddlženie formou splátkového kalendára. Z celkového množstva osobných bankrotov ich bolo 60 vyhlásených na majetok fyzických osôb – podnikateľov.
      Zároveň v júli súdy zrušili 1306 konkurzov, ktoré boli vyhlásené v predchádzajúcich obdobiach. Z nich 1211 bolo zrušených pre nedostatok majetku dlžníka, čo znamená, že dlžníci nezaplatili veriteľom ani jedno euro, a 95 po splnení konečného rozvrhu výťažku, keď veritelia získali aspoň časť z hodnoty svojich pohľadávok.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.