Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V budúcom roku vývoj inflácie mierne ovplyvní aj zníženie DPH na potraviny

Kategória: Spravodajstvo

V budúcom roku vývoj inflácie mierne ovplyvní aj plánované zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny.

Bratislava 26. mája (TASR) - V budúcom roku vývoj inflácie mierne ovplyvní aj plánované zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny. Konštatuje to Národná banka Slovenska (NBS) v Mesačnom bulletine za mesiac máj 2015.
      Zníženie DPH z 20 % na 10 % je jedným z opatrení vlády Roberta Fica v rámci druhého sociálneho balíčka. "Na základe nateraz dostupných informácií očakávame, že táto zmena sa dotkne len malého počtu položiek spotrebného koša, akými sú chlieb, pečivo, čerstvé mäso, mlieko a maslo s vplyvom približne -0,1 % percentuálneho bodu (p.b.) na celkovú infláciu v závislosti od veľkosti prenesenia zníženia DPH do výsledných cien pre spotrebiteľa," uviedla NBS.
      V nasledujúcich mesiacoch tohto roka by mala inflácia mierne zrýchľovať. "Najmä v dôsledku aktuálneho rastu cien ropy očakávame vyššiu dynamiku v porovnaní s predpokladmi v prvom kvartáli tohto roka," dodala NBS.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.