Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V boji proti daňovým únikom začala pomáhať medzinárodná výmena informácií

Kategória: Spravodajstvo

Finančná správa (FS) má k dispozícii nový nástroj, ktorý jej pomôže v boji proti daňovým únikom.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Od 30. septembra tohto roku totiž začala podľa prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho fungovať medzinárodná výmena informácií.
      "V praxi to znamená, že napríklad cyperské banky poskytnú informácie cyperskej finančnej správe o účtoch slovenských rezidentoch na Cypre a následne cyperská finančná správa poskytne tieto informácie slovenskej finančnej správe," opísal Imrecze na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.
      Slovenská finančná správa tak môže podľa jeho slov porovnať tieto informácie s daňovými priznaniami príslušných osôb alebo firiem. "Je to analytický vstup pre potenciálne daňové kontroly a analytický vstup pre porovnávanie toho, čo je uvedené v daňovom priznaní, ktoré podal subjekt na Slovensku," dodal šéf finančnej správy.
      Je to podľa neho prvý míľnik, nastala prvá globálna výmena informácií. Sú do nej zapojené štáty EÚ, OECD a USA. Do výmeny sa však napríklad nezapojili krajiny ako Lichtenštajnsko, Monako či Singapur. 
      Samozrejme, výmena informácií platí podľa Imreczeho aj opačne. Teda slovenské banky poskytnú informácie slovenskej finančnej správe o rezidentoch iných krajín a následne ich slovenská finančná správa poskytne finančným správam ostatných krajín. V rámci informácií sa vymenia údaje o tom, kto je majiteľ účtu, číslo účtu a zostatok na účte.
      "Je to automatická výmena informácií. To znamená, je na to informatické prostredie, ktoré automatickú výmenu informácií umožňuje," dodal Imrecze. 
      Podľa štátnej tajomníčky ministerstva financií Dany Meager pomôže takýto nástroj aj zvyšovaniu bezpečnosti v krajinách. Na pozadí daňových podvodov stoja totiž podľa nej transakcie, ktorými sa z väčšej časti financujú nelegálne aktivity. "Úspech v boji proti daňovým podvodom v oblasti priamych daní priamo podporuje zvyšovanie bezpečnosti vo všetkých našich krajinách," uviedla Meager.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.