Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V 2. polroku 2015 klesol počet falzifikátov euromincí aj bankoviek

Kategória: Spravodajstvo

Na Slovensku bolo v 2. polroku minulého roka menej falzifikátov eurových bankoviek a mincí.

Bratislava 22. januára (TASR) – Na Slovensku bolo v 2. polroku minulého roka menej falzifikátov eurových bankoviek a mincí. Vyplýva to z aktuálnych štatistík Národnej banky Slovenska (NBS).
      V 2. polroku 2015 bolo zadržaných 1046 kusov falzifikátov eurových bankoviek, medziročne ide o pokles o jednu tretinu. Z hľadiska hodnoty, najväčší podiel tvorili falzifikáty nominálnej hodnoty 50 eur a 20 eur. "Kvalita zadržaných falzifikátov je prevažne dobrá. Napriek tomu je možné falzifikáty odhaliť aj bez použitia technických pomôcok, ak sa prijímaniu peňazí venuje dostatočná pozornosť," skonštatovala hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.
      V druhom polroku vlaňajška sa medziročne znížil aj počet falzifikátov eurových mincí. Zadržaných bolo 854 kusov, čo predstavuje medziročný pokles o 30 %. Najväčší podiel pritom tvorili falzifikáty mincí v nominálnej hodnote dve eurá. Aj pri minciach boli falzifikáty v prevažnej miere s dobrou a veľmi dobrou technickou úrovňou vyhotovenia.
      "Pre verejnosť je pomerne náročné odhaliť falzifikát, najmä ak sa prijímaným minciam nevenuje dostatočná pozornosť," doplnila Solčányiová s tým, že najdostupnejšou pomôckou pre rozpoznanie podozrivých mincí je jednoduchý magnet. "Euromince nominálnych hodnôt jedno euro a dve eurá majú magnetický stred a ich skúšku je možné uskutočniť priložením magnetu k stredu podozrivej mince a následne porovnať úroveň jej magnetizmu s pravou mincou. Dôležité je sledovať tiež celkový vzhľad a farbu podozrivej euromince," vysvetlila hovorkyňa NBS. Zároveň dodala, že pri eurominciach v nominálnej hodnote dve eurá je v prípade podozrenia vhodné venovať pozornosť aj nápisu na hrane.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.