Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Už o mesiac bude v obehu nová bankovka v hodnote 50 eur

Kategória: Spravodajstvo

Nová 50-eurová bankovka bude v obehu už o mesiac. Eurosystém dokončuje prípravy na jej zavedenie.

Bratislava 3. marca (TASR) - Nová 50-eurová bankovka bude v obehu už o mesiac. Eurosystém dokončuje prípravy na jej zavedenie. Nová bankovka zo série Európa bude zavedená do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov, a to v celej eurozóne od 4. apríla tohto roka. Eurosystém pre tento účel zabezpečil 5,4 miliardy kusov bankoviek. Informovala o tom dnes Národná banka Slovenska (NBS).
      Nová bankovka obsahuje niekoľko ochranných prvkov. "Jedným z nich je aj okienko s portrétom v holograme, kde sa pri naklonení bankovky na lícnej strane zobrazia dúhové linky a v strede číslica 50, na rubovej strane drobné čísla 50 dúhovej farby," priblížila NBS. Vo vodoznaku a holograme je zobrazený portrét Európy, postavy z gréckej mytológie, po ktorej je táto séria bankoviek pomenovaná. Nápadné smaragdové číslo mení farbu zo smaragdovozelenej na tmavomodrú a vytvára svetelný efekt, ktorý sa pohybuje nahor a nadol. Krátke vystupujúce čiarky umiestnené na ľavom a pravom okraji bankovky uľahčujú jej identifikáciu, najmä zrakovo postihnutým.
      Všetky ochranné prvky sa nachádzajú na lícnej strane novej bankovky a dajú sa jednoducho overiť hmatom, pohľadom a naklonením. "Bankovky prvej série v hodnote 50 eur budú aj naďalej obiehať spolu s novými bankovkami, avšak postupne sa budú z obehu sťahovať," doplnila NBS. Dátum ukončenia platnosti bankoviek prvej série bude oznámený v dostatočnom predstihu. "Aj po tomto dátume si však tieto bankovky zachovajú svoju hodnotu a budú sa dať vymeniť v národných centrálnych bankách krajín eurozóny bez časového obmedzenia," vysvetlila národná banka. Tá zároveň vyškolila zástupcov polície, komerčných bánk a osôb určených NBS na vykonávanie odborných kurzov na rozpoznávanie platidiel podozrivých z falšovania alebo pozmeňovania, ktorí budú poskytovať odborné školenia o novej bankovke na celom Slovensku.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.