Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Úverovanie firiem v eurozóne v júli vzrástlo o 7 %

Kategória: Spravodajstvo

Úverovanie firiem v eurozóne sa pohybuje v blízkosti 11-ročného maxima.

Frankfurt nad Mohanom 27. augusta (TASR) -  Firmy z eurozóny si aj v júli vo veľkom požičiavali, aj keď tempo rastu objemu úverov sa od vrcholu koronakrízy spomalilo, ukázala aktuálna správa Európskej centrálnej banky (ECB).
      Zatiaľ čo sa počas jari väčšina ekonomiky uzavrela, firmy sa ponáhľali získať núdzové úvery. Opatrenia vlád, napríklad štátne garancie, a monetárne stimuly ECB umožnili bankám, aby pokračovali v poskytovaní úverov.
      Úvery nefinančným spoločnostiam v eurozóne v júli v medziročnom porovnaní stúpli o 7 % po zvýšení o 7,1 % v júni, uviedla ECB. Tempo rastu však naďalej zostáva v blízkosti 11-ročného maxima, ako sa eurozóna zotavuje z hlbokej recesie spôsobenej pandémiou nového koronavírusu.
      Tempo rastu úverov domácnostiam stagnovalo v júli štvrtý mesiac po sebe na 3 %. To signalizuje, že zatiaľ neprišlo k výraznejšiemu narušeniu, keďže programy na podporu udržania pracovných miest obmedzili nárast nezamestnanosti a straty príjmov domácností.
      Široký peňažný agregát M3 v júli medziročne stúpol o 10,2 % po zvýšení o 9,2 % v júni, pričom ekonómovia počítali s jeho nárastom o 9,2 %.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.