Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Úspešná kontrolná akcia odpočtu DPH pri nehnuteľnostiach

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: FR SR Zdroj: FR SR

Finančná správa preverovala uplatňovanie odpočtu dane z pridanej hodnoty v súvislosti s obstaraním nehnuteľnosti. Kontrolóri finančnej správy vykonali miestne zisťovanie u 60 daňových subjektov, pričom porušenie zákona odhalili v 21 prípadoch. Touto kontrolnou akciou sme do štátneho rozpočtu priniesli takmer 389 tisíc eur. 

Daňoví kontrolóri preverovali nehnuteľnosti a uplatňovanie odpočtu DPH pri ich nákupe. Pri kontrolnej akcii porovnávali údaje z katastra nehnuteľností s údajmi v daňových priznaniach a informáciami uvedenými v kontrolných výkazoch. Kontroly preukázali porušenia.  Vo viacerých prípadoch v nehnuteľnostiach bývali majitelia či konatelia spoločností, prípadne ich prenajímali s oslobodením od DPH, teda nemali nárok na uplatnenie odpočtu DPH na vstupe. Prípadne si uplatnili daň na vstupe a následne pri predaji nepriznali DPH z predaja. Daňoví kontrolóri vykonali miestne zisťovanie u 60 subjektov, porušenie zákona zistili v 21 prípadoch, v 12 prípadoch miestne zisťovanie ďalej pokračuje. Najväčší objem nálezov našli kontrolóri v Bratislave. V hlavnom meste bol aj najvyšší nález, a to v sume 61 tisíc eur a týkal sa prípadu obstarania bytu a garážového miesta.

Kontrolná akcia priniesla pozitívne výsledky. Dodatočne priznaná daň pre štátny rozpočet predstavuje sumu takmer 389 tisíc eur, pričom 83 % z nej už daňové subjekty uhradili. Podali totiž dodatočné daňové priznanie, v štyroch prípadoch daňoví kontrolóri vydali rozhodnutie o uložení predbežného opatrenia a trom daňovým subjektom bola uložená záznamová povinnosť. V šiestich prípadoch došlo na základe miestneho zisťovania k otvoreniu daňovej kontroly. 

Nejde pritom o poslednú kontrolnú akciu. Finančná správa bude v týchto typoch kontrol pokračovať. Najbližšie sa daňoví kontrolóri zamerajú na obstarávanie luxusných motorových vozidiel a uplatňovanie DPH na vstupe.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.