Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

USA pridali 71 ruských a bieloruských subjektov na čiernu listinu

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

USA pridali 71 ruských a bieloruských subjektov na svoju čiernu listinu firiem, s ktorými je zakázané obchodovať, vrátane niekoľkých leteckých tovární, lodiarskych firiem a tiež výskumných ústavov v snahe pripraviť ruskú armádu o americkú technológiu a iné položky. TASR o tom informuje na základe správy Reuters. 

Washington 3. júna (TASR) - Vývozné obmedzenia sú súčasťou množstva nových sankcií, ktoré Washington zaviedol vo štvrtok (2. 6.) v reakcii na ruskú vojnu na Ukrajine. Okrem firiem sa týkajú aj ďalších ruských oligarchov a príslušníkov ruskej elity. Zahŕňajú 70 ruských firiem a ďalších subjektov, ako napríklad niekoľko jednotiek Ruskej akadémie vied vrátane inštitútu pre problémy s prenosom informácií a jeden bieloruský subjekt.

Medzi spoločnosti pridané na sankčný zoznam patrí niekoľko leteckých závodov a Voronežská akciová letecká spoločnosť, jedna z najväčších ruských tovární na osobné a nákladné lietadlá. Je medzi nimi aj Irkutský letecký závod, ktorý od roku 1934 vyrobil takmer 7000 lietadiel, viac ako 20 typov, a vyrába dopravné lietadlá z radu MC-21. Pridaná bola aj pobočka leteckého komplexu Iljušin. A tiež lodiarsky ústav v Petrohrade a Špeciálny výskumný úrad pre automatizáciu morských výskumov, pobočka Ruskej akadémie vied na Ďalekom východe.

Celkovo americké ministerstvo obchodu pridalo od konca februára na svoju ekonomickú čiernu listinu 322 subjektov. "USA a naši medzinárodní partneri zaviedli silné a rozsiahle obmedzenia pre schopnosti Ruska získať položky a technológie, ktoré potrebuje na udržanie svojej vojenskej agresie," uviedol štátny tajomník ministerstva obchodu pre priemysel a bezpečnosť Alan Estevez.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, videí a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.