Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Ukazuje sa, že vláda nemusela zvyšovať dane a odvody, tvrdí KDH

Kategória: Spravodajstvo

Na zistenie fakturačných podvodov pritom podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka úplne stačilo, aby firmy posielali súhrnné údaje za jednotlivých obchodných partnerov.

BRATISLAVA 23. februára (SITA) - Po roku a pol vládnutia Smeru-SD sa podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka ukazuje, že vláda nemusela zvyšovať dane a odvody. Ako povedal v nedeľu pre agentúru SITA, stačilo od začiatku bojovať s podvodníkmi na DPH a vyššie príjmy by zaplátali rozpočtovú dieru. "Potvrdzujú to najnovšie čísla z ministerstva financií. Ako nástroj na zabránenie reťazovým podvodom s DPH sme ešte v roku 2012 odporúčali elektronickú kontrolu, či si firmy účtujú obchody na oboch stranách rovnako. Ministerstvo financií však opäť prišlo s riešením neskoro a bez diskusie s opozíciou či s odbornou verejnosťou. Výsledkom je komplikovaný formulár, ktorý šikanuje podnikateľov tým, že vyžaduje príliš podrobné informácie,“ povedal Moravčík s tým, že tie zahltia počítače finančnej správy a bude problém ich vôbec spracovať, nie ešte vypátrať na základe nich podvodníkov. 

Podnikatelia, ktorí sú mesačnými platiteľmi DPH, totiž majú do 25. februára novú povinnosť, podať kontrolný výkaz DPH. Ide o nový formulár, do ktorého musia vypísať údaje zo svojich faktúr. Daňovým úradom má umožniť porovnanie údajov z formulárov zistiť, či dodávateľ a odberateľ náhodou nepozmenili čísla vo svojom účtovníctve oproti číslam na faktúrach a nepripravili tak štát o príjmy z DPH. Podľa ministra financií to má byť jeden z kľúčových nástrojov na boj proti daňovým podvodom. 

Na zistenie fakturačných podvodov pritom podľa Moravčíka úplne stačilo, aby firmy posielali súhrnné údaje za jednotlivých obchodných partnerov. Daňové úrady by tak ľahko zistili, že firma A tvrdí, že nakúpila spolu tovar od firmy B za 100 tisíc eur, ale firma B sa tvári, že je predala spolu len za 80 tisíc eur. "Na základe toho by mohla ísť do oboch firiem daňová kontrola a tá by zistila, kto podvádzal. Výkazy so sumárnymi číslami by boli pritom podstatne jednoduchšie a firmy by zaťažovali len minimálne,“ upozornil podpredseda KDH. Podobný formulár podnikatelia podávajú už v súčasnosti v prípade cezhraničných transakcií, čiže by podľa neho postačovalo, aby sa tento existujúci formulár rozšíril o tuzemské údaje. 

Štát sa má podľa Moravčíka snažiť zaťažovať zamestnávateľov čo najmenej, aby sa mohli venovať podnikaniu a zamestnávaniu a nie vypisovaniu komplikovaných formulárov. "Vláda však neberie ohľad na bremená, ktoré hádže na zamestnávateľov, a ktorými ničí pracovné miesta. Namiesto normálnej práce tak budú zamestnávatelia musieť vypisovať množstvo čísel a znakov z každej faktúry osobitne, dokonca aj z dobropisov,“ zdôraznil. Veľmi ľahko sa pritom podľa neho stane, že sa niekde pomýlia. Problém môže spôsobiť aj to, že do niektorých účtovných programov sa nedá nahrať označenie faktúry, ktoré obsahuje písmená alebo znaky. "Výsledkom bude, že finančná správa nebude vedieť spárovať všetky faktúry a odlíšiť chyby od podvodov,“ dodal.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.