Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Tržby v priemysle aj doprave si v septembri 2022 udržali dvojciferný rast

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Dvojciferne tržby v septembri stúpli v priemysle, doprave a skladovaní, ako aj v informáciách a komunikácii. Medziročne vyššiu hodnotu dosiahli po štyroch mesiacoch aj v stavebníctve. V trende poklesov naďalej pokračovali len vybrané trhové služby. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
      Priemysel, ako najdôležitejšie odvetvie v štruktúre ekonomiky, si v septembri 2022 druhý mesiac po sebe udržal dvojciferný medziročný rast tržieb, ktorý aktuálne dosiahol 15,1 %. Pozitívny výsledok zaznamenalo 12 zo 16 sledovaných priemyselných odvetví.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Výsledok najvýznamnejšie ovplyvnili dynamický rast tržieb vo výrobe dopravných prostriedkov o 38,3 % a vyšší rast tržieb vo výrobe kovov o 15,4 %. Výsledok pozitívne ovplyvnili aj dvojciferný rast vo výrobe strojov i vo výrobe elektrických zariadení. Naopak, ešte lepší vývoj tržieb brzdil pokles vo výrobe počítačových výrobkov o 16,5 %, ako aj v dodávkach elektriny a plynu o 5,4 %.  
       Podniky dopravy a skladovania si udržali vysoké, až štvrtinové tempo rastu tržieb, no v porovnaní s augustom dynamika rastu spomalila. Rástlo všetkých päť zložiek tohto odvetvia, na pozitívnom výsledku sa však podieľali hlavne dve objemovo najvýznamnejšie zložky – pozemná doprava vrátane dopravy potrubím (rast o 24,9 %), skladové a pomocné činnosti (rast o 20,7 %).
      Odvetvie informačné a komunikačné činnosti pokračovalo v dvojcifernom raste tržieb, v septembri 2022 medziročne stúpli o 17,9 %. Opäť rástli všetky zložky odvetvia, pričom najvýraznejší podiel na celkovom pozitívnom výsledku mali počítačové programovanie s medziročným navýšením o 23,2 % a telekomunikácie s rastom o 8,4 %. Tržby v stavebníctve prelomili štvormesačnú vlnu poklesov a v septembri 2022 medziročne stúpli o 3,2 %.
      Po očistení od sezónnych vplyvov medzimesačne tržby stúpli v informačných a komunikačných činnostiach, ako aj v stavebníctve o zhodných 0,6 %. Medzimesačný pokles tržieb sa zaznamenal v priemysle o 0,7 %, vo vybraných trhových službách o 1,8 % a v doprave a skladovaní o 3,1 %.
      V súhrne za deväť mesiacov roku 2022 tržby medziročne vzrástli dvojciferne v doprave a skladovaní o 26,9 %, ako aj v informačných a komunikačných činnostiach o 14,3 %. Objemovo najvýznamnejší priemysel dosiahol kumulovaný medziročný rast tržieb o 7,8 % a vybrané trhové služby stúpli o 1,6 %. Stavebníctvo zaznamenalo pokles tržieb o 1,8 %.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.