Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Trumpovo víťazstvo znervóznilo podnikateľov a ekonómov na celom svete

Kategória: Spravodajstvo

Vyhliadky na Donalda Trumpa ako amerického prezidenta znervóznili podnikateľov a ekonómov na celom svete.

Washington 9. novembra (TASR) - Vyhliadky na Donalda Trumpa ako amerického prezidenta znervóznili podnikateľov a ekonómov na celom svete. Považujú ho totiž za unáhleného nováčika, ktorý môže zničiť obchod a ohroziť stále pomaly rastúcu globálnu ekonomiku, konštatuje agentúra AP.
      Finančné trhy zareagovali pádom, keď Trump oznámil svoje víťazstvo v prezidentských voľbách, keďže počas kampane vyhlasoval, že roztrhá obchodné dohody, obmedzí imigráciu a zatvorí politických rivalov.
      Pre Trumpov konfrontačný postoj voči Číne a ostatným obchodným partnerom, radikálne postoje ku kľúčovým otázkam a nedostatok detailných plánov nie je možné odhadnúť, ako si bude počínať v úrade.
      To ešte zvýšilo nervozitu z jeho víťazstva. "Jednoducho nevieme, akým typom prezidenta Trump bude," priznal Paul Ashworth, hlavný ekonóm americkej divízie spoločnosti Capital Economics. 
      Podľa neho je teraz kľúčové, či nový prezident zostane demagógom, ako počas kampane, keď hrozil zatvorením politických oponentov, potrestaním médií, vybudovaním hraničných múrov a začiatkom globálnej obchodnej vojny, alebo je schopný zmeniť svoje spôsoby a začať sa správať ako štátnik.
      Trump sa v kampani sústredil najmä na ekonomické obavy a frustráciu robotníkov, ktorí majú pocit, že ich prevalcovala globalizácia. Aj jeho návrhy na vybudovanie múru proti migrantom na hraniciach s Mexikom oslovili najmä bielu pracujúcu triedu, ktorá má pocit, že na ňu tradiční politici zabúdajú.
      Významných podnikateľov zase desia Trumpove hrozby, že zruší obchodné dohody a udelí pokuty americkým firmám, ktoré presunuli pracovné miesta do zahraničia.
      Svet sa môže pripraviť na nárast protekcionizmu, ak začne Trump plniť svoje sľuby o agresívnejšom prístupe k obchodovaniu so štátmi ako sú Čína, Nemecko, Japonsko či Južná Kórea. Prerušenie obchodu môže tvrdo zasiahnuť ich ekonomiky, zvlášť čínsku a juhokórejskú, ktoré zápasia so spomaľovaním rastu. Na ilustráciu, čínsky export za prvých 10 mesiacov 2016 klesol medziročne o 7,7 %.
      Trump počas kampane poskytol tak málo detailov o svojej politike, až vyvolal dojem, že sa v Bielom dome bude "riadiť inštinktom". To sťažuje akúkoľvek predpoveď ďalšieho smerovania najväčšej svetovej ekonomiky a najväčšieho trhu na svete. Podľa odborníkov bude preto rozhodujúce, či vymenuje do kľúčových funkcií ľudí so skúsenosťami.
      Juhokórejské technologické firmy však môžu nečakane profitovať z jeho víťazstva. Ak totiž Trumpova administratíva sťaží zahraničným expertom získanie amerických víz, firmy z Južnej Kórey tak ľahšie pritiahnu talenty, ktoré by inak skončili v Silicon Valley, uviedol Marcello Ahn, manažér investičného fondu Quad Investment Management v Soule.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.