Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Tri európske úrady pre dohľad v prvej spoločnej správe varujú pred rizikami

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Tri európske úrady pre dohľad vo svojej prvej spoločnej správe varujú pred rizikom slabých ziskov, zlyhaných úverov a problémami s likviditou.

Frankfurt nad Mohanom 15. októbra (TASR) - Európsky úrad pre bankovníctvo (EBA), úrad pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie zamestnancov (EIOPA) a úrad pre cenné papiere a trhy (ESMA) vydali svoju prvú spoločnú správu o hodnotení rizík vo finančnom sektore od vypuknutia pandémie ochorenia COVID-19.

      V správe zdôraznili, že pandémia vyvoláva obavy o ziskovosť a problémy v oblasti likvidity. Poukázali tiež na hospodársku neistotu a neistotu na trhu, čo predstavuje kľúčovú výzvu do budúcnosti.
      Vplyv hospodárskej krízy spôsobenej pandémiou na kvalitu aktív bánk v Európskej únii (EÚ) je kľúčovým problémom, pretože pretrváva značná neistota ohľadom načasovania a rozsahu zotavovania ekonomík. ESA poukázal tiež na riziko dlhšieho obdobia nízkych úrokových sadzieb, ktoré bude mať pravdepodobne negatívny vplyv na ziskovosť a solventnosť finančných inštitúcií.
      Bezprostredne po vypuknutí pandémie v Európe podnikol ESA opatrenia na zabezpečenie regulačnej flexibility, posilnenie prevádzkovej odolnosti a zdôraznil význam ochrany spotrebiteľa. Vzhľadom na pretrvávajúcu neistotu v otázke zotavovania ekonomík z pandémie, považuje za kľúčovú spoluprácu medzi ESA, Európskou radou pre systémové riziká (ESRB) a Európskou komisiou.
      ESA osobitne zdôraznili potrebu zavedenia politických opatrení na monitorovanie rizík a uskutočnenie záťažových testov bánk, podporu flexibility v prípade potreby, podporu reálnej ekonomiky a dohľad nad digitálnou transformáciou.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.