Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Trhy počítajú s tým, že ECB v decembri ešte viac uvoľní menovú politiku

Kategória: Spravodajstvo

Podľa prieskumu obchodníkov na peňažnom trhu Európska centrálna banka (ECB) v decembri pravdepodobne zvýši alebo predĺži program nákupu dlhopisov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Frankfurt nad Mohanom 27. októbra (TASR) - Podľa prieskumu obchodníkov na peňažnom trhu Európska centrálna banka (ECB) v decembri pravdepodobne zvýši alebo predĺži program nákupu dlhopisov. Informovala o tom agentúra Reuters.
      Obchodníci podľa prieskumu, ktorého výsledky boli zverejnené v pondelok (26. 10.), predpokladajú, že šanca na ďalšie uvoľnenie menovej politiky ECB v decembri vzrástla už na 70 %. Na prieskume sa zúčastnilo 17 obchodníkov na peňažnom trhu, pričom ich odhady sa pohybujú od 40 % do 80 %.
      Prezident ECB Mario Draghi minulý týždeň signalizoval, že program nákupu dlhopisov, ktorý aktuálne banka realizuje, sa v prípade potreby zvýši. Program by sa mal skončiť v septembri 2016 a jeho celková hodnota by mala dosiahnuť 1,14 bilióna eur.
      Medzi dôvody potenciálneho zvýšenia programu patrí to, že zatiaľ nespôsobil zvýšenie dlhodobo nízkej inflácie. Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa nachádza hlboko pod inflačným cieľom ECB. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami. V septembri spotrebiteľské ceny v eurozóne dokonca klesli o 0,1 %.
      Pokles cien je pokladaný za nebezpečný pre ekonomiku, pretože spotrebitelia v očakávaní zlacnenia odkladajú svoje nákupy. Firmy potom menej zarábajú a odkladajú investície, čím sa roztáča špirála poklesu.
      ECB má k dispozícii ďalší nástroj, ktorým je ďalšie zníženie depozitnej sadzby, ktorá sa nachádza aktuálne na úrovni -0,20 %.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.