Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Trhovisko bude musieť spravovať jeho zriaďovateľ

Kategória: Spravodajstvo

Novela zákona tiež počíta so zákazom predaja iných ako čerstvých húb.

BRATISLAVA 4. februára (SITA) - Správu trhoviska, tržnice a príležitostného trhu bude musieť vykonávať ich zriaďovateľ. "Týmto spôsobom sa má odstrániť nejasnosť pôvodného ustanovenia v zákone, ktoré sa nezaoberalo výkonom správy trhových miest pre prípady, kedy boli vo vlastníctve inej osoby ako obce," uvádza ministerstvo hospodárstva v návrhu novely zákona o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, ktorú v utorok posunuli poslanci Národnej rady SR do druhého čítania.

Novela zákona tiež počíta so zákazom predaja iných ako čerstvých húb. "Účelom obmedzenia predaja len na čerstvú podobu húb je zachovanie možnosti na ich okamžitú kontrolu zo strany príslušných kontrolných orgánov. V prípade predaja húb napríklad v ich sušenej podobe, by ich spoľahlivá kontrola bola obmedzená nevyhnutnosťou vykonať ich chemický rozbor," uvádza ministerstvo hospodárstva. Ministerstvo tiež navrhuje zákaz predaja "hračiek so strelami, ktorých kinetickú energiu určuje hračka". Dôvodom majú byť množiace sa prípady ohrozovania zdravia, ktoré takéto hračky spôsobujú. Novela zákona by po schválení mala byť účinná od júla tohto roka. 

Poslanci v utorok tiež schválili novelu zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii, ktorá upravuje práva a povinnosti oprávnených osôb, ktoré podnikajú s výbušninami a výbušnými predmetmi. Po novom ich budú môcť vyrábať a spracúvať len na základe povolenia vydaného Hlavným banským úradom. Novela tiež upravuje skladovanie, prepravovanie a používanie výbušnín, výbušných predmetov a munície.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.