Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Trh práce a sociálne podmienky v EÚ zostávajú kritické

Kategória: Spravodajstvo

Zo štvrťročného prehľadu Európskej komisie o zamestnanosti a sociálnej situácii vyplýva, že hospodárstvo by mohlo zaznamenať mierne oživenie, ale rast si bude vyžadovať ďalšie strategické investície a štrukturálne reformy.

BRATISLAVA 2. októbra (SITA) - Hospodárstvo v Európskej únii (EÚ) by mohlo zaznamenať mierne oživenie. Trh práce a sociálne podmienky zostávajú kritické a rast si bude vyžadovať ďalšie strategické investície a štrukturálne reformy. Vyplýva to zo štvrťročného prehľadu Európskej komisie (EK) o zamestnanosti a sociálnej situácii, podľa ktorého pretrvávajú odlišnosti medzi krajinami, najmä v eurozóne. Brusel preto navrhuje lepšie monitorovanie a posudzovanie potenciálnych nerovnováh v oblasti zamestnanosti a sociálnych rozdielov s cieľom posilniť sociálny rozmer v hospodárskej a menovej únii.

Podľa eurokomisára pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie Lászlóa Andora neexistuje dôvod na spokojnosť. "Príliš veľa ľudí trpí na katastrofálne sociálne dôsledky krízy. Musíme zrýchliť tempo sociálnych investícií a podpôr na tvorbu pracovných miest. Udržateľné oživenie si vyžaduje ďalší pokrok v reforme hospodárskej a menovej únie," povedal. Zároveň je podľa neho potrebné venovať viac pozornosti problémom v oblasti zamestnanosti a sociálnej situácii a užšie koordinovať politiky v týchto oblastiach. "Musíme byť schopní včas odhaliť a riešiť hlavné výzvy v oblasti zamestnanosti a sociálne výzvy a predísť tak prehĺbeniu rozdielov v Európe," dodal Andor.

Napriek príznakom pomalého oživenia sa v štvrťročnom prehľade EK poukazuje na to, že podmienky na trhu práce a sociálne podmienky zostávajú náročné. Miera nezamestnanosti mladých ľudí dosiahla nevídané úrovne, v priemere 23 % v rámci celej EÚ a až 63 % v Grécku. Dlhodobá nezamestnanosť vzrástla vo väčšine členských štátov a dosiahla rekordnú výšku v EÚ ako celku. Štrukturálna nezamestnanosť a nesúlad medzi ponukou a dopytom po kvalite a množstve pracovnej sily narastajú. Nielenže bol zaznamenaný čistý úbytok pracovných miest, ale súčasne narástol podiel neistých pracovných miest na čiastočný úväzok. A to napriek tomu, že podiel pracovných zmlúv na určitý čas v EÚ klesol, pretože tieto zmluvy niesli hlavné bremeno recesie.

Chudoba v EÚ rastie od roku 2007. Príjmy domácností klesajú a 24,2 % obyvateľstva EÚ je teraz na hranici chudoby, prípadne sociálneho vylúčenia. Postihnuté sú najmä deti, pretože sa súčasne zvýšila nezamestnanosť, počet domácností nezamestnaných osôb a podiel chudobných pracujúcich.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.