Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Trenčianski colníci kontrolujú aj pokladničné doklady z bločkovej lotérie

Kategória: Spravodajstvo

Trenčianski colníci okrem pravidelných kontrol správneho používania elektronickej registračnej pokladnice na jarmokoch, festivaloch alebo pri príležitostných predajoch preverujú aj bločky, ktoré občania zaslali do bločkovej lotérie. V tomto roku ich urobili už takmer 300.

Trenčín 11. mája (TASR) - Ako informovala hovorkyňa Colnej správy v Trenčíne Renáta Peťovská, z bločkov prihlásených do lotérie sa na základe výberových kritérií vytypuje určitý počet dokladov, ktoré podliehajú vecnej alebo administratívnej kontrole. Vecná kontrola zahŕňa napríklad kontrolu prevádzky, ktorá pokladničný bloček vydala, administratívna kontrola zasa kontrolu správnosti údajov, ktoré majú byť na bločku uvedené. 
      „Za prvé štyri mesiace tohto roku trenčianski colníci skontrolovali 293 vyžrebovaných dokladov. V roku 2017 to bolo 73 vecných a 414 administratívnych kontrol,“ priblížila Peťovská. 
      Colníci podľa nej pracujú aj s informáciami od občanov, ktorým sa nedarí prihlásiť bloček do bločkovej lotérie. Dôvodom môže byť nekorektné číslo na bločku, na základe ktorého je identifikovaný podnikateľ, alebo im bloček nebol vydaný vôbec. Občania môžu takéto zistenia nahlasovať i naďalej na adrese pokladnica@financnasprava.sk.
      Colníci upozorňujú aj na povinnosť, že podnikateľ, na ktorého sa nevzťahuje povinnosť používať registračnú pokladnicu alebo virtuálnu registračnú pokladnicu, musí na každom predajnom mieste sprístupniť oznámenie o tejto skutočnosti a toto oznámenie musí byť pre kupujúceho jednoznačné, zrozumiteľné, ľahko prístupné a dobre čitateľné. 
      „Ak ide o podnikateľa s ťažkým zdravotným postihnutím, je tento podnikateľ povinný mať na prevádzke príslušný preukaz alebo úradne osvedčenú kópiu tohto preukazu,“ doplnila Peťovská.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.