Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Tokio zvažuje zníženie firemnej dane

Kategória: Spravodajstvo

Premiér Abe by takýmto opatrením chcel kompenzovať dopad zvýšenia dane z predaja.

TOKIO 13. augusta (SITA, Reuters) - Japonský premiér Šinzo Abe zvažuje zníženie firemných daní v snahe kompenzovať potenciálny ekonomický dopad plánovaného dvojfázového zvýšenia dane z predaja. V utorok o tom s odvolaním sa na zdroje z prostredia japonskej vlády informoval denník Nikkei.

Premiér podľa denníka požiadal o vypracovanie štúdie o možnom vplyve zníženia firemnej dane, ktorá v Japonsku dosahuje 38,01 % a je tak jednou z najvyšších spomedzi priemyselných krajín. Jej zníženie by mohlo pomôcť znížiť zaťaženie domácich firiem a pritiahnuť aj investície zo zahraničia. Takýto krok by mohol spôsobiť tiež navýšenie kapitálových výdavkov, ktorých rast zaostáva za tempom celkového ozdravovania japonskej ekonomiky.

Zástancovia fiškálnej disciplíny by však podľa Nikkei so znížením dane nemuseli súhlasiť. Jeho zmysel spochybňuje aj fakt, že vďaka pravidlám účtovania firemných strát približne 70 % japonských spoločností daň aj tak neplatí.

V apríli roku 2014 sa podľa politickej dohody medzi japonskými parlamentnými stranami má zvýšiť daň z predaja zo súčasných 5 na 8 %, a v októbri 2015 na 10 %. Japonský kabinet však potrebuje dôkaz toho, že hospodárstvo krajiny je dostatočne silné na to, aby odolalo dôsledkom fiškálneho uťahovania opaskov. Premiér Abe, ktorý o tom, či zvýšenie dane naozaj zrealizovať, ešte nie je rozhodnutý, členov vlády požiadal, aby sa stretli s lídrami japonského obchodu a akademikmi a zhodnotili vplyv takéhoto rozhodnutia na ekonomiku krajiny. Definitívne rozhodnutie o zvýšení alebo nezvýšení dane z predaja by malo padnúť najneskôr v októbri.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.