Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Tohtoročný deň daňovej slobody bude 30. mája

Kategória: Spravodajstvo

Daňovníci v SR budú tento rok pracovať na odvod daní 151 dní, čo je o sedem dní menej ako vlani.

Bratislava 1. februára (TASR) -  Podľa spoločnosti Deloitte pripadne tzv. deň daňovej slobody na 30. mája 2018.
      Približne rovnako ako Slováci na tom budú aj Briti, Španieli a Estónci. Najviac dní budú dane pre štát odvádzať daňovníci v Luxembursku a vo Francúzsku, najmenej v Rumunsku a Bulharsku.
      Podľa Ľubice Dumitrescu, partnerky spoločnosti Deloitte a daňovej poradkyne, slovenskí daňovníci už dlhší čas pociťujú nárast daňovej agendy. Zmena nastala aj v prístupe finančných úradov, ktoré sa už viac zameriavajú na analytickú kontrolu poskytnutých dát, zatiaľ čo predtým sa venovali jednotlivostiam. Na základe dôkladnej analýzy jednotlivých dát z priznaní a hlásení tak posudzujú celkovú ekonomickú a daňovú situáciu daňovníka. V praxi to predstavuje zvýšené nároky na správne nastavenie systémov a precíznosť poskytovaných dát. Slovenskí daňovníci navyše pociťujú určitú neistotu, ktorá je spôsobená častými zmenami daňových zákonov.
      Deň daňovej slobody predstavuje jednoduchú, laicky zrozumiteľnú reprezentáciu daňového zaťaženia v ekonomike. Používaná metóda výpočtu rozdeľuje rok na dve časti v pomere zodpovedajúcom podielu celkových daňových príjmov a čistého národného dôchodku.

TASR informovala spoločnosť Deloitte na Slovensku.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.