Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Tempo rastu súkromného sektora eurozóny sa v septembri spomalilo

Kategória: Spravodajstvo

Tempo rastu súkromného sektora eurozóny sa v septembri spomalilo.

Londýn 23. septembra (TASR) - Tempo rastu súkromného sektora eurozóny sa v septembri spomalilo. Dôvodom bolo spomalenie tohto sektora v Nemecku a v niektorých ďalších štátoch menovej únie, zatiaľ čo francúzsky súkromný sektor mierne zrýchlil. Naznačil to rýchly odhad prieskumnej spoločnosti Markit. Výsledky prieskumu pritom signalizujú, že ekonomika regiónu, ktorý platí eurom, aj na konci 3. kvartálu stabilne rastie. Informovala o tom Markit na svojej internetovej stránke a agentúry Bloomberg a RTTNews.
      Podľa rýchleho odhadu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v septembri znížil na 53,9 bodu z augustových 54,3 bodu. Analytici pritom očakávali o niečo lepší výsledok, a to jeho pokles na 54 bodov.
      Ale hodnota indexu sa stále pohybuje blízko najvyššej úrovne za viac ako štyri roky, a tiež v bezpečnej vzdialenosti od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu. PMI sa drží nad touto úrovňou od júla 2013.
      Dôvodom poklesu septembrového PMI bolo spomalenie súkromného sektora v najväčšej ekonomike bloku, v Nemecku. Hodnota jeho PMI sa totiž v septembri znížila na 54,4 bodu z 55 bodov z auguste, ale stále je vysoká. Na druhej strane, francúzsky súkromný sektor, ktorý takmer nerástol, tento mesiac konečne ožil a jeho PMI sa zvýšil na 51,4 bodu z 50,2 bodu v auguste.
      Prieskum tiež ukázal, že tempo rastu aktivity dominantného sektora eurozóny - služieb - bolo vyššie ako v prípade výrobného sektora, pričom obe odvetvia v septembri spomalili.
      Presnejšie, PMI sektora služieb klesol na 54 bodov z 54,4 bodu v auguste a sklamal tak ekonómov, ktorí očakávali, že sa zníži na 54,2 bodu.
      Aj PMI výrobného sektora eurozóny klesol, a to na 53 bodov z 52,3 bodu, čo sa zhoduje s odhadmi analytikov.
      Podľa hlavného analytika Markit, Chrisa Williamsona tieto výsledky signalizujú, že ekonomika eurozóny pokračuje v raste, a to stabilným tempom. Predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) regiónu sa v 4. štvrťroku zvýši medzikvartálne o 0,4 %.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.