Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Taxikári či notári nemusia mať registračnú pokladňu

Kategória: Spravodajstvo

Občania upozorňujú finančnú správu na situácie, keď nedostali pokladničný doklad, hoci to je v súlade so zákonom. Podnikatelia pri podnikateľských činnostiach, ktoré v zákone nie sú, pokladňu používať nemusia.

BRATISLAVA 20. augusta (SITA) - Občania upozorňujú finančnú správu na situácie, keď nedostali pokladničný doklad, aj keď je to v súlade so zákonom. Podnikatelia totiž pri podnikateľských činnostiach, ktoré nie sú definované v zákone o používaní elektronickej registračnej pokladnice, pokladňu používať nemusia. Takou činnosťou sú napríklad ubytovacie služby. Informovala o tom finančná správa na svojej internetovej stránke.

Podnikateľskou činnosťou, kde takisto podľa finančnej správy nevzniká povinnosť mať registračnú pokladňu, sú prepravné alebo notárske služby. Pri lekárskych službách takisto nie je potrebné používať pokladnicu. Ak by však lekár pacientom predával na základe oprávnenia na podnikanie doplnkový tovar ako napríklad zubné kefky, išlo by už podľa finančnej správy o predaj tovaru a pokladnicu by bol povinný používať.

Takisto podľa finančnej správy nie je potrebné mať pokladňu pri predaji remeselníckych výrobkov, keďže tvorba autorských diel je chránená autorským zákonom a ich následný predaj sa nepovažuje za podnikanie. "Ak sa ale predaj remeselníckych výrobkov realizuje na základe živnostenského oprávnenia, ide o predaj tovaru podnikateľom a vzniká povinnosť používať pokladnicu," dodáva finančná správa.

Ďalšími podnikateľskými činnosťami, ktoré podľa uvedených informácií finančnej správy nemusia mať registračnú pokladňu, sú služby technickej kontroly, predaj vstupeniek, prenájom nehnuteľností, prevádzkovanie výherných hracích automatov, či predaj tovarov a poskytovanie služieb prostredníctvom predajných automatov.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.