Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

SZČO rastú minimálne odvody

Kategória: Spravodajstvo

Minimálne odvody na sociálne poistenie pre SZČO sa od začiatku tohto roka zvýšili zo 130,27 eura na 133,42 eura a minimálne odvody na zdravotné poistenie stúpli o 1,33 eura na 56,35 eura.

BRATISLAVA 2. februára (SITA) - Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) si vzhľadom na vyššie minimálne odvody na sociálne a zdravotné poistenie musia zmeniť svoj trvalý príkaz v banke. Týka sa to všetkých osôb, ktoré za minulý rok platili sociálne a zdravotné odvody z nižšieho základu ako 402,5 eura. Minimálne odvody na sociálne poistenie pre SZČO sa od začiatku tohto roka zvýšili zo 130,27 eura na 133,42 eura a minimálne odvody na zdravotné poistenie stúpli o 1,33 eura na 56,35 eura. Vyššie minimálne odvody je potrebné zaplatiť najneskôr 10. februára tohto roka.
Dôvodom nárastu minimálnych odvodov je zvýšenie minimálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného, ktorý vzhľadom na rast priemernej mzdy na Slovensku stúpol z 393 eur na 402,5 eura. Ide o 50 % z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2012. Maximálny vymeriavací základ na platenie sociálneho poistenia pre SZČO, dobrovoľne poistenú osobu, zamestnanca a zamestnávateľa je 4 025 eur, čo je 5-násobok priemernej mzdy na Slovensku za rok 2012. Výnimkou je naďalej úrazové poistenie, kde maximálny vymeriavací základ nie je stanovený.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.